Gå til sidens hovedinnhold

"Samme mat servert på samme måte"

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Jeg føler meg beskjemmet over å være en del av et folkestyre i en så fin kommune som Gausdal, når vi gang på gang kutter i eldreomsorgen. I 2019 la vi ned 6 sykehjemsplasser, det var julegaven som splittet skjermet avdeling på Forsettunet. I 2020 var julegaven å nedlegge alle sykehjemsplassene i 3. etasje på Follebutunet, og omgjøre disse 18 sykehjemsplassene til HDO (heldøgns omsorg med mindre bemanning). Husbanken uttrykker bekymring for den HDO løsningen vi har valgt av den enkle grunn at vi har valgt bort å oppgradere det som nå blir HDOrom på snaue 28 kvadratmeter.

Verdigrunnlaget i kommunen bæres av lojalitet, respekt og omsorg, trivsel og medvirkning. Jeg kan jo håpe at de fine formuleringene blir flittig praktisert.

I juni fikk vi økonomi og aktivitetsrapporten, sånne rapporter som også oppsummerer tilbakelagt tid. Og i tillegg blomster fra assisterende statsforvalter Tremoen fordi vi hadde trådt ut av Robeklista. De blomstene skulle vært fordelt på våre institusjoner. Som en symbolsk takk for at beboerne der kan hende tilgir oss, -dessertgenerasjonen, som syns det er politisk korrekt å fortsette å bygge lederhierarkiet. Samtidig som vi fortsetter å skjære ned i pleie og omsorgssektoren.

Dessert er en komponent i nedskjæringene. Desserten har i alle år tilhørt middagsmåltidet på Follebutunet og Forsettunet. Vet politikerne i bygda vår det at halvparten av alle desserter nå er innspart? Hva betaler beboerne når desserten etter middag bare serveres annenhver dag? Var dette en del av effektiviseringen av kjøkkendriften? I økonomirapporten står attpåtil freidig nok å lese at institusjonsbeboerne får « den samme maten servert på samme måte som før» Hvem syns det er ok å rapportere « den samme maten»?

Mangeårig kommunelege Sverre Karper advarer med rette mot nedbygging av pleie og omsorgssektoren. Mens økonomi og aktivitetsrapporten har sin egen dagsorden.» Videreføre prosess med å innarbeide hverdagshabilitering og utvikling av tankesett som bidrar til egenmestring hos tjenestemottakerne.» Så vanskelig og innepakket går det an å si det! Innerst inne vet vi, at i den grad vi makter det, så ønsker alle å ha herredømme over eget liv. Ingen ønsker å ligge andre til byrde, men vi får ingen garanti for en bekymringsløs morgendag.

Randi Noreng, Olstad