Gå til sidens hovedinnhold

Sandsky fra Sahara gir spesielt værfenomen over Norge: Se opp for vakre solnedganger!

Artikkelen er over 2 år gammel

Støv fra Sahara dekker store deler av Norge nå: Tørrdis, fargerike solnedganger og støv etter inntørkede regndråper er noen muligheter, sier meteorologene.

Et stort område med støv fra Sahara er på vei mot Norge. På torsdag og fredag dekker området store deler av landet. Hva kan det ha å si for oss? Tørrdis, fargerike solnedganger og støv etter inntørkede regndråper er noen muligheter, skriver Meteorologene på Twitter.

Vakthavende meteorolog Rune Skoglund forklarer til NRK:

– Det er sand som virvles opp av vind i Sahara, og som beveger seg med vindstrømmene nordover. Støvet har gått over Mellom-Europa og ut i Norskehavet.

Merk ditt solnedgangsbilde med #gdbilder

– Det er faktisk støv fra Sahara som har funnet veien nordover, sier statsmeteorolog Magnus Ovhed til Drammens Tidende, og forklarer hvordan det noe uvanlige fenomenet oppstår.

– Det er ofte sandstormer i Sahara, og noen ganger blåses støvet så høyt opp i atmosfæren at de sprer seg over store avstander. Som oftest fraktes det med passatvinden over Atlanterhavet og ender i Brasil og Karibia og blir til gylne sandstrender, men noen ganger tar det andre veier, sier han.

Knaser mellom tennene

Og det er nettopp det som har skjedd denne gangen. Vindene høyt oppe i atmosfæren har fraktet støvet nordover – og noe av det kan ende som knasing mellom tennene på Strømsø torg i Drammen.

På satellittbildene hos meteorologene ser de støvet tydelig.

– De siste dagene har det kommet stadig lenger nord. Det går i en bue fra Afrika, opp mot De britiske øyer og videre over Nordsjøen til Norge. Vi venter faktisk at det vil komme helt opp til Tromsø i løpet av par dager, sier Ovhed.

Støvet kan være plagsomt for de med følsomme luftveier, men er ellers ufarlig.

Det som avslører at støvet kommer fra Sahara er fargen.

– Vanlig dis og svevestøv et blålig, mens støvet fra Sahara gir et gult skjær. Hvis det kommer litt regn eller fuktighet, så ser man gjerne på bilens panser at det ligger igjen støv som er gult eller ferskenfarget. Det er typisk for Sahara-støvet. Støvet har også et annet kjennetegn – det gir ofte flotte solnedganger og soloppganger.

– Det typiske er at solnedgangene blir farget røde og oransje, sier Ovhed.

Store mengder støv

På kart fra NASA kan man se at støvet kom inn over Norge rundt klokka to i onsdag ettermiddag, forteller meteorologen.

– Den nåværende hendelsen er meget omfattende og involverer store mengder støv, kan man lese på severe-weather.eu.

Fenomenet er relativt kortvarig.