Sats også på Nordre Ringsaker

SKOLER:  Kan du tenke deg et dummere scenario enn å legge ned fire flotte skoler og bygdesamfunn bare noen kilometer fra en av de største nye arbeidsplassene i Innlandet, spør innsenderne.

SKOLER: Kan du tenke deg et dummere scenario enn å legge ned fire flotte skoler og bygdesamfunn bare noen kilometer fra en av de største nye arbeidsplassene i Innlandet, spør innsenderne. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Ringsaker er en fremoverlent kommune både på befolkningsvekst og næringsutvikling. Nå mener vi tiden er inne for å satse offensivt også på Nordre Ringsaker – med sine 5000 innbyggere.

Her ligger landets største hytteby Sjusjøen, som skal betjenes med alle typer service av folk som helst skal bo i nærheten – altså Nordre Ringsaker. I Moelv kommer etter alle solemerker et av landets største sykehus med kanskje 6 til 7000 nye arbeidsplasser eller mer, inkludert den servicenæringen som vil bli etablert rundt et en slik enorm arbeidsplass.

På nordsiden av kommunegrensa ligger en av landets mest populære byer å bo og arbeide i. Lillehammer begynner å krabbe svært nært kommunegrensa til Ringsaker med bygging i Søre Ål. Avstanden fra Lillehammer sentrum er fra 10 min og oppover til Brøttum, Lismarka, Mesnali, Åsmarka og Næroset, og er godt innenfor akseptabel kjøretid på jobb og kan lett samordnes.

Mange ville etterspørre boplasser tilrettelagt for den«tidsmessige» kunde. Det vil si varierte tomtestørrelser med alt fra leiligheter eller rekkehus til tradisjonelle boligtomter på ett dekar, til større tomter for å etablere «nye småbruk» på 5 til 20 dekar og næringshager.

Det er en kjent sak at den kommunen som har bosettingen vil motta mest skatteinntekter. Ringsaker kommune har en meget tydelig uttalt vekstpolitikk. Alle landlige kommuner i hele Norge arbeider mer eller mindre vellykket med å beholde eller utvikle sitt innbyggertall. Ringsaker har vært av de flinkeste, men har fortsatt et stort potensiale nordover.

Når man nå skal diskutere nedlegging av fire skoler, får det svært negative følger for bygdesamfunnet i de fire landbymiljøer, som alle er innarbeidet i flere hundre år med kulturliv, idrettslag og en særegen dugnadskultur.

Bygg opp folketallet også her med en aktiv tomtepolitikk og legg grunnlaget for rekruttering og levedyktige skolesamfunn. Det er den beste økonomiske linja Ringsaker kan legge seg på. Lag «tankesmier» i hvert bygdesamfunn – koble sammen lokale og kommunens krefter for å utvikle alle disse landsbyene i hele kommunen.

Når man snakker om å spare 10-11 millioner på å legge ned fire skoler i nordre og busse elever til Moelv Brøttum, så har man neppe inkludert kostnader og slitasje på elever på transport. Man har heller ikke inkludert kapitalkostnader på skolebygg for å erstatte nedbetalte anlegg med nye kostbare skoler. Samfunnsregnskapet blir neppe 10-11 millioner kroner i besparing.

Hvor i Ringsaker skal de nye tusener av familier bo om ikke noen av dem skal bo i trekanten Moelv –Sjusjøen – Lillehammer? Det er svært få tilrettelagte tomter i dag. Kloakkanlegget er allerede bygget ( Moelv – Sjusjøen ) og kommunen trenger abonnenter. Tomter med utsikt og fornuftig prising, i trygge småsamfunn, ligger der og venter. Skiløypene, turstiene, badeplassene og skolene ligger der og venter.

Er ikke da eneste alternativ å satse videre på det man allerede har – og videreutvikle det? Vi håper dagens politikere i Ringsaker kommune kan se på dette nå og la entusiasmen og evnen til vekst også tilflyte denne delen av kommunen! Kan du tenke deg et dummere scenario enn å legge ned fire flotte bygdesamfunn bare noen kilometer fra en av de største nye arbeidsplassene i Innlandet?

Egentlig har ikke dette tema særlig mye med partipolitikk å gjøre, men med ren logisk samfunnsutvikling, der man benytter sitt eget potensiale til å uvikle fremtidige levedyktige samfunn.

Camilla Storlien, Botolv Gjeldaker, Harald Løkkesveen og Ole Berg, Ringsaker

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken