Sauekjøtt er ikke søppel

- Den eneste måten å hindre at kjøttet ender som avfall på, er så sørge for at det blir spist, skriver Ole-Jacob Christensen. Foto: Foto: Paul Kleiven / SCANPIX
leserinnlegg
600 000 kilo sauekjøtt ligger nå usolgt på lager. Dette dreier seg om et strukturelt problem for sauenæringa siden 10 – 15% av næringas kjøttproduksjon er sau. Norsk Landbruk skriver: «For sauekjøtt forventes markedet å være preget av en vedvarende overproduksjon». Bondebladet skriver at Landbruks- og matministeren «mener det trengs et sterkere og bredere samarbeid mellom ulike aktører for å få bukt med problematikken».
I dag brukes mye av dette fine kjøttet til pelsdyrfôr, og noe destrueres til sement.
Bonden får i dag ned til 50 øre pr. kilo sauekjøtt. Dette problemet kan ikke reguleres bort ved å redusere saueholdet, siden kjøtt fra voksne dyr alltid vil utgjøre en del av den samlede produksjonen. Lageret av usolgt sauekjøtt er derfor ikke et overproduksjonsproblem. Den eneste måten å hindre at kjøttet ender som avfall på, er så sørge for at det blir spist.
Kommunene er små forbrukere av mat, men bør gå foran i arbeidet mot denne typen matsvinn. Barnehager, sykehjem og skoler (skolekjøkkenet) og kommunale kantiner bør derfor bruke mer sauekjøtt. Pinnekjøtt av sau bør dessuten være en opplagt hovedrett på julebord i år.
Ole-Jacob Christensen, styremedlem i Vestre Slidre Miljøpartiet dei Grøne
DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir