Gå til sidens hovedinnhold

Sauemøkk kan være en plage, men festninger er ikke løsningen

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Gjerder skaper besvær i Øyer. Både for hytteeiere som setter opp gjerder ulovlig og for kommunen som følger opp regelverket.

I Hafjell er hovedregelen at det ikke er lov å sette opp gjerde rundt hyttene. Likevel settes det opp mange gjerder, enten fordi hytteeierne ikke setter seg inn i reglene eller fordi de gir blaffen.

Det er ikke få gjerder som settes opp uten tillatelse. Siden 2017 har Øyer oppdaget 300 ulovlige gjerder. Rundt 140 hytteeiere i Hafjell følges i disse dager opp av kommunen.

Noen av hytteeierne har forståelse for at gjerdene de har satt opp må fjernes. Andre spør hvem som skal pålegges gebyr for overtredelse og bruk av andres eiendom etter at sau har gjort fra seg på hytteeiendommen.

Sauemøkk på plattinger og langs hytteveggen kan forståelig nok være til irritasjon. Men hytteeiere i Hafjell har lov til å sette opp rekkverk rundt terrassen og inngangspartiet for å hindre at dyr legger fra seg der.

Vi må passe oss så ikke fjellets sjarm forsvinner

Selvfølgelig er skigarder rundt tomta flott, men med dagens massive hytteutbygging vil tettbygde hytteområder til slutt bli nærmest uframkommelige labyrinter for dyr. Elektriske gjerder uten oppsyn kan også få fatale følger for dyr, det samme kan gjerder av netting.

Dyrene og sauen var i fjellet først. Sauen er en del av livet på fjellet. Selv om hytter bygges, består som regel beiteretten. Sauen er med på å skape et miljø vi bør ta vare på.

Selv om vi mennesker har behov for å verne om vårt og flotte oss med staselige gjerder, må vi løfte blikket. Hver eneste nye hytte og hvert nye gjerde er med på å endre fjellet. Vi må passe oss så ikke fjellets sjarm forsvinner helt i takt med hyttene som bygges.

Les også

140 gjerdesaker i Hafjell: De fleste må betale