Gå til sidens hovedinnhold

Se video: Filmet lysende ildkule på himmelen

Seint på kvelden 12. februar ble det fra flere hold sett en lysende ildkule på himmelen vest for Lillehammer. Hvor den eventuelt landet, er uvisst.

Ifølge Morten Bilet, meteorittansvarlig i Norsk meteornettverk, kan det ha vært en meteor, men mest sannsynlig en meteoritt.

Så kraftig lys og hørte smell

Per Oskar Urdahl fra Grue i Solør fortalte til avisa Østlendingen at han samme dag, fredag 12. februar, hørte et kraftig smell og så et kraftig lys på himmelen like etter at det smalt. Lokalt spekuleres det i om smellet og lyset på himmelen kan ha sammenheng med et stort hull isen i det lokale Butjernet.

Seismolog Tormod Kverna i det private observasjonsselskapet Norsar, sier til GD at det trolig ikke er noen sammenheng mellom det Urdahl så og hørte, hullet i isen og meteoritt-observasjonen vest for Lillehammer, ettersom meteorer og meteoritter på veg mot jorda nesten alltid fordamper lenge før de når bakken.

– Brenner opp før de treffer jorden

På nettverkets internettside er det publisert flere videoopptak av hendelsen. Ett av opptakene ble gjort på Gran, et annet på Harestua. Den antatte meteoritten ble også observert og filmet fra Voksenlia i Oslo og fra Larvik.

– Slike ildkuler befinner seg som regel mye høyere oppe enn det ser ut til, og «slukker» oftest minimum 15 kilometer oppe, noen ganger 20–30 kilometer over bakken. Som regel brenner de opp før de treffer jorden. Og skulle rester ramle ned, er det gjerne langt unna der den lysende gjenstanden blir sett og i mange tilfeller filmet, sier Bilet.