Om få år kan Norge være selvforsynte på kraftfôr ved at vi produserer proteinet som trengs av larver fôra med matavfall og skog. Men da må vi tørre å satse!

Jeg er utrolig glad for at resolusjonskometen i Oppland og Hedmark har innstilt Senterungdommen sin klimaresolusjon på førsteplass. Tiden for å satse på klima er nå og Senterpartiet er et parti med grønne røtter og en sterk forvaltningstradisjon – vi tør å ta grep i klimapolitikken. De grepene er å tørre å tenke nytt og satse på fremtidens arbeidsplasser i distriktene – det gjør senterungdommen. Det skuffer oss at resolusjonskomiteen har tatt punktet om larve oppdrett ut av klimaresolusjonen som skal behandles på årsmøte i Hedmark Senterparti og Oppland Senterparti.

Norge har i dag et av verdens mest miljøvennlige landbruk, det er vi stolte av. Vi kan allikevel bli bedre og for å forbedre oss er det naturlig å begynne med å få ned importen av kraftfôr. I 2015 importerte Norge 422 tusen tonn soyabønner, mye av dette blir brukt i kraftfôr. Dette er miljøfiendtlig og lite bærekraftig i et langsiktig perspektiv, men slik det er nå er norsk matproduksjon avhengig av det.

Løsningen på dette ligger i Innlandet, men da må vi tørre å satse og utnytte alle tilgjengelige ressurser. Larver kan fores med trevirke eller matavfall, de vokser raskt og utnytter ressurser som ellers ville gått til spille. Larver vokser raskt og er en effektiv kilde til protein, protein som kan brukes i dyrefôr og på sikt overta for den importerte soyaen. Vi ønsker å bruke skogen og ressursene vi har her i Innlandet å etablere produksjonshaller for larver, trestokken kan i fremtiden bli en av våre viktigste proteinkilder!

Dette høres kanskje ut som noe som vil skje i en fjern fremtid, men forsøk på NMBU viser at dette er mulig nå. Da må vi være fremoverlente og klare til å støtte opp om fremtidens arbeidsplasser. Godt for klima, godt for norske arbeidsplasser og viktig for å sikre Norsk selvforsyning av mat.

Det skuffer oss at resolusjonskomiteen har tatt punktet om larve oppdrett ut av klimaresolusjonen som skal behandles på årsmøte i Hedmark Senterparti og Oppland Senterparti.

Senterungdommen i Oppland er derfor klare til larve-kamp under søndagens resolusjonsbehandling.