Gå til sidens hovedinnhold

Senterungdommen vil ha vinter-OL i 2034

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange husker nok åpningsseremonien i Lysgårdsbakkene i 1994 med glede. Det var en folkefest på sletta under hoppbakken, med tenning av OL-ilden av kronprins Haakon, avleggelse av den olympiske av Vegard Ulvang, og åpning av lekene av kong Harald. Kvelden ble avsluttet med festfyrverkeri.

De neste ukene vant Norge 26 medaljer. Johann Olav Koss vant tre gull i hurtigløp, Bjørn Dæhlie 10 og 15 km langrenn, Thomas Alsgaard 30 km, Espen Bredesen hopp normalbakke, Fred Børre Lundberg kombinert, Lasse Kjus alpin kombinasjon og Stine Lise Hattestad kulekjøring. OL-floka ble en hit.

Disse olympiske lekene har jeg gjennom hele livet mitt hørt veldig, veldig mye snakk om. Uansett hvem jeg møter på, har de en gammel skidress, pin eller et flagg fra 1994. Det er bare ett problem: Jeg er født i 1997. Jeg har opplevd et ungdoms-OL på Lillehammer i 2016, men aldri noe ordinært OL. Det skulle jeg så virkelig ønske jeg hadde gjort. Hadde jeg hatt en tidsmaskin, hadde Lillehammer og Hamar i februar 1994 vært av de første stoppene, for å si det sånn.

I de senere årene har mange store sportsarrangementer blitt kjent for korrupsjon, brudd på menneskerettigheter og lite idrettsglede. Det er for eksempel få som virkelig gleder seg til fotball-VM i Qatar i 2022 – frivilligheten, dugnadsånden og idrettsgleden kommer i skyggen av de vonde omstendighetene. Det samme kunne vi se med OL i Sotsji i 2014, som ble tett etterfulgt av Russlands annektering av Krim.

Vinter-OL i 2022 skal holdes i Beijing - vi skal altså sende idrettsheltene våre til å konkurrere i et land som systematisk overvåker befolkningen sin, undertrykker ytringsfriheten og sender uighurer i konsentrasjonsleirer. De store idrettsarrangementene kommer rett og slett med en vond bismak. Dette minner lite om fortellingene fra OL i 1994. Der arrangerte vi en folkefest, ikke en pampefest med et dystert bakteppe.

Nå er vi på veg ut av en tøff pandemi. Pandemien har preget mange. Idretten og kulturlivet har slitt, og mange har mistet mye av den gleden de hadde for litt over ett år siden. Nå trenger vi noe å glede oss til. Vi trenger en folkefest som tar tilbake den idrettsgleden vi alle har savnet. Senterungdommen vil at Norge skal arrangere vinter-OL i 2034. Det må være et OL med lavt klimaavtrykk, med stor grad av gjenbruk av eksisterende anlegg og et OL som tar hele landet i bruk.

La oss gi idretten og kulturene i hele landet et løft. La oss gi nordmennene en folkefest å glede seg til. La oss ta tilbake de olympiske lekene vi alle er så glade i, som fronter frivillighet, idrettsglede og dugnadsånd, heller enn korrupsjon og menneskerettighetsbrudd.