Gå til sidens hovedinnhold

Sentrumsnær hyttebygging i Lillehammer?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg verken applauderer eller tramper i golvet for initiativet til sentrumsnær hyttebygging i Lillehammer. Jeg bare spør om en mulig nedbygging av friområdet innafor Birkebeinerstadion er et godt sjakktrekk for Lillehammers befolkning sitt nærmeste rekreasjonsområde? Spørsmålet videre er, hvor fornuftig er det å bygge tettpakkede hyttebyer?

Det hevdes at dette er rangert som den 3. viktigste næringssatsingen for kommunen. Jeg antar da at idrettsarrangement, kulturarrangement mv. da er på 2. plass, og at næringslivssatsing med industri, produksjon og arbeidsplasser, sammen med kompetanseskaping, er nr. 1 på lista?

Begynner vi dag lete litt i planer og arkiver, er det åpenbart at det er Lillehammer som Europas ledende vinterdestinasjon som har fått mest oppmerksomhet og prioritet. Og hvor er vi egentlig i forhold til denne målsettingen; hvor er den økonomiske bærekraften? Hvor er det miljømessige aspektet?
Hva med en grundig rapport på dette bakover i tid også for å analysere mulighetene fremover? Det er neimen ikke greit å få kabalen til å gå opp med positivt fortegn med alle disse samfunnsmessige vurderingene og de hensyn som skal tas; der den unisone konklusjonen skal gi bærekraft over hele spekteret.

Da er det godt å ha fremoverlente konsulenter til å regne på dette. De tar ansvar! Når de er informert om målet og fasitsvaret, klarer de alltid å få «regnestykket» til å gå opp slik at startskuddet kan avfyres. Hva resultatet blir på sikt er en helt annen sak, da har konsulentarbeiderne fått sin betaling og er ute på nye reiser med helt andre bærekraftige utredninger.

Hvor finner vi satsinga på den virkelige verdiskapningen, den som fører oss framover? Nemlig industri, produksjon og næringer for framtida. Andelen av slike nye arbeidsplasser er anslått til ca. 2500 for Lillehammer sitt vedkommende i en bestilt Sintefrapport. Hvor ser vi arealplaner og spesifikke tiltak for dette? Ordet «grønne næringer» brukes, men hvor er dette konkretisert?

Hvilke praktiske forslag og tiltak er det fylkespolitikerne og lokale ordførere har som skal realisere både arbeidsplasser, inntekter og skattepenger i slunkne kommunekasser? Bak gode resultater må det nødvendigvis stå handlekraftkraft, investeringslyst, økonomi og en grundig forretningsmodell.

Det er rett og slett vanskelig å orientere seg i dette landskapet, og spesielt vanskelig blir det når politikk styres av maktbegjær og ikke en samling om «god fellesinnsats»; ei heller politisk forutsigbar ideologi. Det siste kan vi knytte opp til overskrifta for dette innlegget ved at MDG uttrykte at de sentrumsnære hyttebyplanene syntes å være svært interessante. Kanskje like interessant som MDGs lokale støtte til firefelts E6 gjennom det vernede Lågendeltaet for å få lov å sitte sammen med makta?

Ellers er det vel grunn til å kikke fire år tilbake og se hva GD skrev om hyttebyggeboomen på Sjusjøen, der støyen og bekymringene har tiltatt med årene. Er det slik en slik «støyfull og bærekraftig næringssatsing» vi vil ha innover fra Birkebeinerstadion også?

Kan vår ordfører, som representant for sine 46 medvalgte politikere, gi Lillehammers innbyggere et innsyn i kommunens planer og tiltak for nye arbeidsplasser i næringssektoren på kort og lengre sikt for å avlaste trykkokeren med vår anstrengte kommuneøkonomi?

Ola E. Skrautvol, Lillehammer, kommunestyrerepr. (Sp)