Senvirkninger av lesebrettene?

Har tidlig og utstrakt bruk av lesebrett og og spillaktivitet alvorlige senvirkninger? (Ill.foto)

Har tidlig og utstrakt bruk av lesebrett og og spillaktivitet alvorlige senvirkninger? (Ill.foto) Foto:

Av
DEL

leserinnlegg

En tid tilbake sto det et innlegg i Aftenposten om elektroniske spill, som er utbredt blant barn over 13 år. Det pekes på faresignal. Men jeg er av den bestemte oppfatning at det er farligere å bruke nettbrett og iPads jevnlig av småbarn ned mot treårsalderen.

Det har vært et fåtall innlegg etterpå, som omhandler 13–14 åringer og eldre.

Jeg kjenner til to guttunger som fikk hver sin e-plate da de knapt var fylt tre år. De sitter og konsentrerer seg om spill flere timer daglig, og det er uråd å snakke til dem om å slutte. Blivende egoistbarn som ikke hører hva som blir sagt. Leseavstanden er ned mot 15 cm. Er det farlig for synsevnen? I forrige uke måtte den eldste ha briller.

Seksåringen fikk her om dagen en oppfordring fra brettet om å ta vann fra WC og etterpå gurgle. Noen dager seinere: Jeg skjøt 12 stykker, (levende figurer) refererte han.

Det må da gå ut over evnen til kreativ tenkning å sitte klistret pal styrt av elektronikk. Det må da også gå ut over kognitiv læring og samvær med andre. Ingen synes å være føre var.

Ellers tenker jeg på psykologi og sosiologi som bør ta for seg enkeltindivid og samkvem mellom dem. Hva med utviklingen? Vi kan i alle fall ikke forutse utviklingen hvis situasjonen fortsetter å eskalere.

Småbarns klistring til skjermen, gir vel heller ikke det beste utgangspunkt i så måte. Ensrettet og ideelt burde e-brettene være forbudt å selge. Det vanskelige er senvirkninger.

Av mer positiv karakter er kanskje at 5000 dataspillende ungdom stuer seg sammen i Vikingskipet på Hamar i påskehelgen? For en tid tilbake fikk for øvrig Norge verdensmester dataspilling i New York. Det var mange titalls millioner i premie.

Helge Hålåsæter, Otta


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags