Sett på nødbremsene i Lillehammer

NØDBREMS: Kommunale nødbremser må brukes i økonomiske prioriteringer i Lillehammer, skriver kommunestyremedlem Ola Skrautvol. Han oppfordrer ordfører Ingunn Trosholmen til økt økonomisk varsomhet.

NØDBREMS: Kommunale nødbremser må brukes i økonomiske prioriteringer i Lillehammer, skriver kommunestyremedlem Ola Skrautvol. Han oppfordrer ordfører Ingunn Trosholmen til økt økonomisk varsomhet.

Av
DEL

Leserinnlegg
Det er lett å si seg enig i Ap-koalisjonens budskap om å "stå sammen" (GD 23. mars). Vi er imidlertid i en svært utfordrende økonomisk situasjon som er godt dokumentert. Det gjelder også Lillehammer kommune og våre nabokommuner, med Gausdal på Robeklista.

Dette synes ikke å bli tatt alvorlig nok i vår pandemi-hverdag.

Allerede i formannskapet tirsdag 24. mars er det lagt opp til et låneopptak for "øvelseshus" for brannetaten som ikke er del av noe budsjett. Dette skjer etter å ha svidd av 2 millioner på omprosjektering av brannstasjonen. På samme måte legges det opp til ressurs- og pengebruk til "Mulighetsstudier" for bydelssentrene.

Til slutt holdes kr 342.000 tilbake i tilskudd til småbedrifter fra næringsfondet som "et plaster på såret" i den kommunale økonomien.

Mer feil kan det ikke bli!

Nå har kommunen også vært på shopping og kjøpt en tomt til 5,3 mill. oppe ved sykehuset. Det er videre gitt klarsignal til bruk av inntil 1 mill. på et PR-byrå i sykehussaken. Begge disse sakene er gjennomført uten politisk involvering.

Så nye 7,5 mill. til hus for brannøvelser og deretter 0,75 mill. til et mulighetsstudie.

I tillegg til dette, fremmes det også et nytt prosjekt for Stortorget som skal ryddes for bilparkering og bli nok en arena for «gode og visjonære møtesteder» i byen vår; der nye millioner vi ikke har ruller på. Årsaken til at Stortorget fremmes synes å være koalisjonens internavtale som sikret maktbasen etter valget.

Terrasseprosjektet har vært lukket for informasjon siden november. Hva foregår der tro? Er ikke det eneste fornuftige å fryse hele saken til vi oppnår kontroll på vår hverdag igjen? Og innsparing av 20 millioner i administrasjonen med nedtak i bemanning og den helt umulige krisesparingen på 5,9 mill. innen Helse og Omsorg hører vi også lite til?

Skal penger spares kan vi ikke sitte å prate og tenke i flere måneder, det må vises handlekraft fra dag en.

Lillehammer kommune og valgte politikere må nå ta innover seg at pandemien som herjer hverdagen vil få store konsekvenser fremover; – i uker, måneder og år, også for vår personlige- og vår felles kommunale økonomi.

Alle vet at krisestab og nye bestillinger til Ikomm på IT-tjenester til digitale møtetjenester koster millioner som ikke er del av budsjettet for 2020. Kommunen permitterer heller ikke sine ansatte og sender regninga til NAV.

Da må de kommunale nødbremsene på mange områder aktiveres, på samme måte som for næringslivet og i samfunnet ellers!

Det hjelper lite at de slås på når konkursen er et faktum. Beintøffe prioriteringer må også styre vår økonomiske hverdag framover og de visjonære tankene og ønskelistene må dessverre settes på vent.

Og ja, vi skal og må stå sammen i dette; – også for de helt nødvendige prioriteringene.

Ola E. Skrautvol, kommunestyrerep. (Sp), Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags