Siste: Klokka 14 hadde Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket pressekonferanse der de fortalte at vaksineringen med AstraZeneca-vaksinen er satt på vent. Grunnen er rapporter fra Danmark der de midlertidig har stanset bruken av vaksinen for å undersøke rapporter om blodpropp.

– Vi gjør dette for å se om det er en sammenheng mellom vaksinasjonen og disse tilfellene med blodpropp, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI, som understreker at dette er noe de gjør for sikkerhets skyld.

Dette vil føre til noe forsinkelse med vaksineringen i landet, sa han i pressekonferansen.

Satt på vent

I sør- og midtdalen ble vaksineringen satt på vent etter rapportene fra Danmark.

– Vi venter på konklusjonen fra FHI og har satt vaksinering med AstraZeneca på pause til konklusjonen er klar, meldte kommuneoverlege Anders Brabrand til GD litt over klokka 13.

Det skal være registrert flere dødsfall i Danmark blant personer som er vaksinert. Om det skyldes bivirkninger av denne vaksinen er uvisst. Det er derfor saken undersøkes.

Avventer

Kommuneoverlege i Lillehammer, Morten Bergkåsa, sier at kommunen hadde vaksinedag onsdag, og at han og kommuneledelsen nå avventer rådene og anbefalingene fra nasjonale myndigheter.

– Vaksineringen av helsepersonell med AstraZeneca stanser vi inntil videre uansett. Samtidig synes jeg det er betryggende og tillitvekkende at overvåkingen av vaksineringen fungerer, sier Bergkåsa.

Møte med kommunene i Innlandet

I et møte med kommunene i Innlandet om smittesituasjonen torsdag uttalte assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad at han forstår at mange kommuner avventer videre vaksinering med AstraZeneca-vaksinen til det har kommet et råd fra Legemiddelverket og Folkehelseinstituttet.

– Jeg tipper at det kommer en tydelig instruks om hvordan man kan gjøre det nå klokka 14. Jeg ville tatt en timeout hvis jeg satt med den koordineringen nå, sa han til de lokale kommunene klokka 13.30.

Tidligere i dag ble det klart at Danmark midlertidig har stanset bruken av vaksinen for å undersøke rapporter om blodpropp

Nakstad understreker at nyhetene fra Danmark ikke trenger å bety at det er en sammenheng, men at det er viktig å få undersøkt dette.