Siste nytt frå sporten veke 34

Her er oppsummering av det som skjedde i sporten i GDs område i veke 34

DEL

18. august

Tobias Foss kjørte seg inn i den gule ledertrøyen under tredje etappe av sykkelrittet Tour de l’Avenir lørdag. Etappen på 162,3 kilometer bød på en tøff avslutning, og endte med en spurt i en redusert gruppe, der Foss ble nummer fem og tok over ledelsen i sammendraget.

19. august

Aldri før har to lillehammersyklister deltatt i en såkalt Grand Tour. Men det kan bli tilfellet i år. Det ligger nemlig an til at ikke bare Edvald Boasson Hagen har plass i Dimensions Datas tropp under Vuelta a España (Spania Rundt), som starter lørdag 24. august, men at han får med seg Rasmus Fossum Tiller (opprinnelig fra Ringebu) i troppen. Ifølge sykkelnettstedet procycling.no får Tiller sin Grand Tour-debut som hjelperytter for Edvald, og kan dermed debuterte i ett av verdens største etapperitt allerede i sin første sesong som proff. Bare en liten kneskade han for en uke siden pådro seg i en velt under 2. etappe av det ukelange Binck Bank Tour i Belgia, kan stikke kjepper i hjulene for Spania Rundt-deltakelsen. Men syklisten håper selv at kneet blir bra i tide.

Tobias Foss henger med i sammenlagtkampen i Tour de l’Avenir etter å ha blitt nummer seks på rittets femte etappe. Han ligger nå på en tredjeplass i sammendraget, 41 sekunder bak franske Simon Guglielmi som leder.

Både Edvald Boasson Hagen og Rasmus Fossum Tiller reiser til Spania for å sykle Vuelta a España. Det ble bekreftet i dag. Dermed er to av de åtte rytterne som Dimension Data deltar med i rittet fra Gudbrandsdalen.

20. august

Dryge fire månader etter at hjartet hans stoppa gjorde Øystein Aasheim comeback for Vågå i 6. divisjon i fotball måndag kveld. Hjartet til Aasheim stoppa brått i april, og han låg 17 dagar i koma og 45 dagar på sjukehus før han fekk reise heim til Vågå. Kampen mellom lokalrivalane i går ende 3-3, utan at det var det viktigaste for Aasheim. – Det gjekk berre fint. Artig å ta del att, sjølv om det berre var for fem minutt. Det er langt att enda, men det går rette vegen, seier Aasheim til GD om eigen form.

Karoline Nikolaisen frå Lillehammer vart nummer to i si aldersgruppe og nummer 15 totalt av alle kvinnene under Ironman i København i helga. Ho svømte 3800, sykla 180 kilometer og sprang 42195 meter på 10 timar, ti minutt og 22 sekund.

Lillehammer kvinnefotballklubb starta haustsesongen med seier 3-0 borte mot Nordre Trysil. Maria Toftaker, Vilma Tollefsrud og Sanna Sylliåsen skåra måla. Ifølgje LKFK sitt eige kampreferat var trenar Vetle Nerem meir tilfreds med resultatet enn prestasjonen mot botnlaget. LKFK ligg på andreplass i si 3.divisjonsavdeling. På bildet ser vi 15 år gamle Maria Toftaker som skåra det fyrste målet.

Lillehammer FK tapte 4-2 borte mot Hamarkameratane sine nestbeste spelarar i går. HamKam2 leia komfortabelt 4-0 ved pause. I andre omgang heva LFK seg noko, og reduserte to gonger ved Vetle Skjærvik og Mats Roald. Follebu vann sundag kveld 4-0 borte mot Gjøvik-Lyn 2. Ivar Blekastad Sagheim (2), Espen Ryen Hagestande og Erik Aspdahl Johannessen skåra måla for Follebu.

21. august

Lillehammersyklisten Tobias Foss er nå oppe på andreplass i Tour de l'Avenir, eller ungdommens Tour de France som det også blir kalla. Foss ligg fem sekund leiande Giovanni Aleotti etter seks etappar, og seier til procycling.no at han går for seier. I dag er det kviledag i tidagarsrittet, deretter startar dei tøffe fjelletappane.

Lillehammer Olympiapark klargjer seg nå for å ta imot 12.000 tilskodarar til storkampen mellom Elverum og Paris Saint Germain i handballens Champions League i Håkons Hall. Publikumsrekorden i hallen er på 11.200. Målet har heile tida vore at den skulle slåast, og allereie er det selt over 8.500 billettar. Vi planlegg nå for å få inn ståtribunar og sitjeplassar der det er mogleg og makse kapasiteten i hallen. Håpet er i alle fall å kunne bikke 12.000 tilskodarar, seier Per Olav Andersen i Lillehammer Olympiapark.

Om lag 6500 er så langt påmeldt til hovudrittet under Birken sykkelfestival. Det er omtrent som på same tid i fjor. – Vi ser at fleire terrengsykkelritt slit med nedgang i deltakartalet, så vi er greitt tilfredse. Nå viser langtidsvarselet at det kan bli tørt og fint vêr også, så da lovar det bra, seier dagleg leiar i Birken AS, Eirik Torbjørnsen.

22. august

Midtbanespelaren Elias Muren er klar for Faaberg. Spelaren har tidlegare vore i ungdomssystemet til Aalesund, og kjem nå frå fjerdedivisjonsklubben Valder. Ifølgje sportssjef Henning Brendstuen går han rett inn i troppen til lokaloppgjeret mot Follebu fredag kveld.

Våril Tangnes fra Lillehammer Akeklubb og Emma Brumoen fra Troll Bobteam var blant de unge talentene som sist helg fikk råd og tips av tidligere OL-vinner i skeleton, Maja Pedersen. Det var Norges Ake-, Bob- og Skeletonforbund og Lillehammer Olympic Legacy Sports Centre som samarbeidet om en nordisk treningsleir i bob- og akebanen ved Hunderfossen.

Det ble en innholdsrik langhelg for utøverne fra Norge og Sverige, der det stilte deltakere fra alle sliding-grenene som er aking, bob og skeleton. Under campen ble det også satt fokus på blant annet utstyrshåndtering, treningsinspirasjon og antidoping.

Ekstra stas var det for utøverne at tidligere OL-vinner Maya Pedersen og hennes trener og ektemann, Snorre Pedersen, tok seg turen for å fortelle sin historie om oppturer og nedturer.

De var begeistret for samlingen, og har stor tro på konseptet. - Jeg tror det er en stor fordel at man kan arrangere samlinger som dette på tvers av nasjoner. Unge utøverne kan sammenligne både hva og hvordan de trener, og få ideer og motivasjon fra hverandre. Flere utøvere i en større gruppe lærer bedre enn om man er alene, sa Maja og Snorre Pedersen.

Lillehammer Curlingklubb (LCK) starter i høst et nytt tilbud, pensjonistcurling, i hallen Lillehammer Curling Arena. Klubben har sko og koster/stikke/krykke til utleie i hallen, så det eneste man trenger å medbringe er litt myke og varme klær. Erik Brænden blir instruktør på kurset som starter opp mandag 7. september. Kurset vil gå på mandager utover høsten, fram til og med 2. desember. I løpet av kurset vil Brænden gå igjennom alt det grunnleggende innen idretten. - Mest av alt skal vi på isen, spille og ha det gøy, uttaler instruktør Brænden.

Søndag deltok fem talenter fra Lillehammer CK i Arctic Morgendagens Helter-rittet som gikk av stabelen i Narvik. Tidligere proffsyklist og mentor for Equinor Morgendagens Helter-programmet Thor Hushovd lot seg imponere av innsatsen til sykkeltalentene.

67 av Norges mest lovende sykkeltalenter mellom 17- og 18 år konkurrerte i den samme løypen som proffene søndag ettermiddag under Arctic Race of Norway. Blant rytterne som representerte Team Innlandet var Lillehammer-talentene Sindre Sagbakken, Johannes Staune-Mittet, Markus Skreen Vognild, Hedda Brenningen Bjørklund og Kjersti Korsæth.

– Det å få lov til å sykle Arctic Morgendagens Helter-rittet er et bevis på at man er et av de bedre sykkeltalentene vi har her i landet. Vi håper at Lillehammer-rytterne resten av sykkeltalentene fra Team Innlandet bruker opplevelsen til å jobbe enda hardere slik at de kan utvikle seg til å bli bedre syklister, sier Cathrine Instebø, sponsorsjef for Equinor Morgendagens Helter.

Etter en hard konkurranse ble det England om stakk av med sammenlagtseieren i lagkonkurransen, kun ett poeng foran det norske Region Midt-laget. Tidligere toppsyklist Thor Hushovd er likevel imponert over innsatsen til talentene fra Hedmark og Oppland. – Vi vet at det gror godt i norsk sykkelsport og de norske rytterne som deltok i Morgendagens Helter-rittet bekrefter det inntrykket. Rytterne på Lillehammer CK og de andre talentene viser en enorm vilje til å satse på sykkelsporten og flere av de har potensiale til å nå langt hvis de fortsetter den gode utviklingen, sier Thor Hushovd i en pressemelding.

I jenteklassen var det britiske Anna Shackley som kapret førsteplassen, mens Dennis Gråsvold fra Grenland SK syklet inn til beste plassering i gutteklassen. Her ble Johannes Staune-Mittet nummer fire.

Etter en pause fra NM i Superbike er Helge Spjeldnes (40) fra Otta/Solør MCK klar NM og nordisk mesterskap på Vålerbanen til helgen. Her vil det være tøffe startheat da det kjempes om kongepokal i Superbike-klassen. Etter en oppløftende pallplass i sesongåpningen på Rudskogen, har Helge stått over NM rundene på Karlskoga og Mo I Rana. Det er derfor ikke mulig å gjøre noe i NM sammendraget. - For min del er det nordisk som gjelder på Vålerbanen, uttaler Spjeldnes i en pressemelding.

Det har ikke bare vært stille i sesongpausen. Helges gamle team fra England i 2010, Seton Tuning, stilte i 10 times endurance løp på Rudskogen i juli. Det var den svenske endurance serien som var på besøk, og Helge ble spurt om å kjøre for teamet. Etter en vanskelig start på løpet for teamet, kjørte de seg kraftig opp mot slutten. Spjeldnes satte raskeste rundetid, og teamet endte på en flott andreplass.

23. august

Tobias Foss fra Lillehammer tok fredag ledelsen i det prestisjetunge etapperittet for U23-klassen, Tour de l'Avenir, også kalt ungdommens Tour de France, etter 5. plass på den korte, men intense fjelletappen. Før etappen lå han på 3. plass sammenlagt, 50 sekunder bak lederen. Det melder nettstedet procycling.no. Tour de l'Avenir som består av i alt ti etapper, avsluttes søndag.

24. august

Det gror godt i den lokale sykkelsporten, og Lillehammer Cykleklubb stiller med rekordmange deltakarar i Noregscupen i terrengsykling i Brumunddal i helga. Laurdag mønstrar klubben heile 34 syklistar under Brumundtråkken, sundag har dei 31 påmeldte, i alderen frå åtte år og opp til senior.

Lillehammer-syklist Tobias foss forsvarte sin sammenlagtledelse i Tour de l'Avenir lørdag. Løpet som kjennetegnes for å være ungdommens svar på Tour de France. Opp den lange finalebakken opp til skistedet Tignes økte 22-åringen ledelsen i sammendraget ved å bli nummer to på etappen, 13 sekunder bak ungarske Attila Valter.– Det var en veldig god dag, vi hadde kontroll hele dagen. Det er veldig gøy å være norsk i dag, sier Foss i intervjuet etterpå vist på Eurosport. – Nå er det kun en dag igjen på kontoret. Mye kan skje der. Nå handler alt om restitusjon og så går vi gull gass i morgen.

Foran siste dag av rittet leder Foss med ett minutt og ti sekunder på italienske Giovanni Aleotti. På tredjeplass er belgiske Ilan Van Wilder hele 02:33 bak Lillehammer-syklisten.

25. august

Tobias Foss frå Vingrom vann Tour de l'Avenir, eller ungdommens Tour de France, som det også blir kalla. Dette er fyrste gong nokon nordmann vinn det prestisjetunge etapperittet for syklistar under 23 år. 22-åringen har vore med i teten heile vegen, og avgjorde det heile i dei siste tøffe fjelletappane. På dagens avsluttande etappe kontrollerte Foss og resten av det norske laget feltet, og han vann til slutt med 1:19 på italienske Giovanni Aleottu. Stortalentet kunne dermed juble for sin største seier så langt i karrieren, og peiker seg ut som eit mogleg norsk samanlagthåp i store etapperitt i framtida. Foss skal frå og med neste år sykle for det nederlandske profflaget Jumbo-Visma.

– Dette er en stor seier, eg er veldig stolt og glad for å kunne gje noko attende til alle dei som har støtta meg, seier Tobias Foss til procycling.no etter seieren i Tour de l'Avenir. Han skryt også stort av innsatsen til laget og ikkje minst Torjus Sleen, som har gjort ein voldsom jobb for at lagkamerat Foss skulle vinne samanlagt.

Lillehammer Kvinnefotballklubbs 3.divisjonslag slo Kongsvinger2 3-0 på Stampesletta sundag. Måla vart skåra av Maria Toftaker og Ragnhild Haukåen (2). Det betyr at LKFK heng med i toppen av tabellen og ligg nå på andreplass, fem poeng bak Storhamar.

Artikkeltags