Onsdag 20. april 2022 omkom en sjåfør i en ulykke på E6 ved Selsverket. En bulldoser lastet på en spesialtransport traff på veg nordover siden på en lastebil med fisk, før den kolliderte med fronten på en annen lastebil som kom bak fiskebilen.
Føreren av den andre lastebilen som ble truffet omkom i ulykken.
I etterkant av ulykken ble det klart at Havarikommisjonen skulle granske ulykken for å kartlegge hendelsesforløpet, identifisere sikkerhetsproblemer og kartlegge medvirkende årsaksfaktorer til ulykken.
Statens havarikommisjon
Statens havarikommisjon (SHK) er en offentlig undersøkelseskommisjon. Formålet med SHKs undersøkelser er å utrede forhold som antas å ha betydning for forebyggelsen av ulykker og alvorlige hendelser. SHK skal ikke ta stilling til sivilrettslig eller strafferettslig skyld og ansvar.
Statens havarikommisjon har som verdigrunnlag at vi skal være kompetente, nytenkende, troverdige og medmenneskelige.
Historisk utvikling
Før 1989
Etter flyulykker ble det ad hoc oppnevnt en kommisjon for undersøkelse av hendelsesforløp, årsaksforhold og ansvarsforhold (Flyhavarikommisjonen). Kommisjonene hadde ikke noe fast tilholdssted. De var ofte satt sammen av personer med tilknytning til Luftfartsverket og Forsvaret.
1989
Havarikommisjonen for sivil luftfart (HSL) ble 10. juli opprettet i samsvar med den internasjonale luftfartsorganisasjonen ICAOs etablerte mønster, med faste medarbeidere.
1999
Havarikommisjonen for sivil luftfart (HSL) ble etablert som en egen etat under Samferdselsdepartementet.
2002
Havarikommisjonen fikk utvidet mandat til også å undersøke ulykker og alvorlige hendelser i jernbanesektoren. Kommisjonens navn ble endret til Havarikommisjonen for sivil luftfart og jernbane (HSLB).
2005
Havarikommisjonens mandat ble utvidet til også å omfatte undersøkelser av ulykker og alvorlige hendelser i veisektoren og etatens navn ble endret til Statens havarikommisjon for transport (SHT).
2008
Havarikommisjonens mandat ble utvidet til også å omfatte undersøkelser av ulykker og alvorlige hendelser i sjøfartssektoren. Samtidig opphørte Sjøforklaringsinstituttet og den faste undersøkelseskommisjonen for særskilte ulykker innen fiskeflåten.
2020
Havarikommisjonens mandat ble 1. juli utvidet til også å omfatte undersøkelser av ulykker og alvorlige hendelser i forsvarssektoren og etatens navn ble endret til Statens havarikommisjon (SHK). Fra samme dato ble Statens havarikommisjon for Forsvaret avviklet.
Kilde: havarikommisjonen.no
– Vanskelig situasjon
Omtrent akkurat ett år etter er rapporten klar. Rapporten viser at kjørebanebredden ikke var tilstrekkelig til at spesialtransporten og vogntoget kunne møtes.
«Trafikantene ble satt i en særdeles vanskelig situasjon og det må etableres flere og bedre barrierer for å forhindre lignende ulykker», er konklusjonen fra Havarikommisjonen.
Bredtransport og to lastebiler i ulykke – en person omkom
Spesialtransporten som var på veg nordover hadde dispensasjon til å kjøre ledsaget av en følgebil. Etter at undersøkelser er foretatt, mener Havarikommisjonen at det ikke var mulig for spesialtransporten å plassere seg lenger ut til høyre i sitt kjørefelt uten å treffe kantstolpene langs vegen. Kommisjonen mener at vegbredden og utnyttelse av den ved det første sammenstøtet med den første bilen, fiskebilen, var en avgjørende faktor for videre hendelsesforløp.
«Føreren av spesialtransporten hadde liten til ingen kontroll over bulldoseren etter første sammenstøt. Hastighetsnivået og tilgjengelig stopplengde for både spesialtransport og lastebil etter første sammenstøt, kombinert med manglende muligheter for unnamanøvrering, førte til at sammenstøtet oppstod og til at føreren av lastebilen omkom.»
Det er Vegvesenet som innvilger transportruten som skal kjøres, mens ansvaret for gjennomføringen av spesialtransporten er tillagt transportøren. I dispensasjonen inkluderes ikke informasjon om utsatte møtestrekninger, og er derfor vanskelig tilgjengelig for sjåføren/transportøren. Havarikommisjonen mener Vegvesenet bør opplyse om utsatte møtestrekninger i dispensasjonene som gis. Dette tilsvarer høydebegrensninger ved underganger og tuneller og vektbegrensninger ved brupasseringer.
Havarikommisjonen har også konkludert med at det er et behov for ytterligere krav til merking og varsling for transporter bredere enn tre meter, og spesielt ved transporter som er så brede at lasten kan komme over i motgående kjørefelt.
«Dette er kritisk informasjon for møtende trafikanter, spesielt for møtende vogntog som har mindre plass å manøvrere på i eget kjørefelt.»
Fem sikkerhetsråd
Som et resultat av undersøkelsen kommer Statens havarikommisjon med fem anbefalinger i etterkant av dødsulykken.