OSLO: – Kjøper møter vanligvis et eierskifteselskap som for noen tusenlapper har påtatt seg selgerens ansvar, og det er ingenting som er mer lønnsomt for selskapet enn å avslå krav, sier Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.
LES OGSÅ: – Taper vi, går vi konkurs
Forbrukerrådets fagdirektør er ikke nådig i sin kritikk:
– Farlig system
– Meglerbransjen har over tid utviklet et farlig system med lite og utydelig informasjon, kjappe salg, høye meglerhonorarer, svake takstmenn, korte frister, forsikringsaktører som forbrukerne må betale dyrt for uten at de egentlig gir forbrukerne mer trygghet i handelen og ingen angrerett. Det er oppskrift på trøbbel, sier Bartholdsen.
Meglerne er forsikringsbransjens salgsledd, og formidler tilbud om kjøp av eierskifteforsikring for selger og kjøperforsikring for kjøper. I stedet for å møte husselgeren i en klagesak møter du nå et miljø av jurister som kurses i hvordan de skal si nei til forbrukere.
– Det medfører ikke riktighet. Jeg er overrasket over en slik uttalelse. Vi har klare rutiner på korrekt oppgjør, det er ingen grunn til å avslå berettigede krav, sier advokat Tommy Ravndal i Protector.
Bartholdsen mener disse forsikringene er ganske lønnsomme for selskapene selv – og for meglerne, som henviser boligkjøpere i trøbbel til forsikringsselskapene og sparer bryderiet for seg selv.
LES OGSÅ: – Kjemper mot «pitbull»-advokater
Hint og ansvarsfraskrivelser
Forbrukerrådet etterlyser også mer bruk av «boligsalgsrapport», som er mye grundigere, men også dyrere, enn en vanlig takst.
– Taksten er ofte full av hint og ansvarsfraskrivelser som «Takstmannen har ikke kompetanse på el-anlegg. Bør undersøkes nærmere». «Dette er ikke undersøkt». «Kjellerrom var avstengt». Ulne uttalelser som kan gi negative følger for kjøper.
Bartholdsen mener meglerbransjen skriftlig oppfordrer en stresset kjøper om å undersøke nøye, gjerne med fagfolk.
– Undersøker du da ikke, brukes det mot kjøper av eierskifteforsikringsselskapet. Slik flyttes stadig mer ansvar over på kjøper, som overlesses av styling, adjektiver og generelt tåkeprat, men som hadde trengt fakta om tilstanden og mer tid enn bare en natt til å lese, forstå, spørre og samrå seg med fagfolk og vurdere kjøpsalternativer, tordner Bartholdsen.
– Mange som har vært i befatning med eierskifteforsikrings-aktører forteller at det oppleves som Davids kamp mot Goliat. Men at det slett ikke er alle som vinner, slik David gjorde. Det kan man selvsagt heller ikke forvente, for noen kjøpere har for høye forventninger til brukte boliger.
LES OGSÅ: Slik klager du på boligkjøp
LES OGSÅ: Aksjon mot boligsvindel

Se bildene: Slik så det ut på hytta
SE BILDENE:
Annen praksis i nabolandene
– Danskene rister på hodet over det meglerne i Norge kaller eierskifteforsikring, I Danmark heter det «selgeransvarsforsikring», og det systemet er det ingen som vil ha. Den danske eierskifteforsikringen er mye bedre for alminnelige forbrukere enn den vi har i Norge. Her til lands er også et bud bindende i det øyeblikk det er oversendt selger. Slik er det ikke i Sverige og Danmark, der forbrukeren har tre angreretter. Forbrukerrådet i Norge har hittil ikke tatt til orde for angrerett, fordi forbrukeren som selger jo er glad for avklaring. Men med så lite fakta, mangel på fullstendig uavhengige takstmenn og så liten tid til å overveie, skjønner jeg om stadig flere forbrukere ønsker seg dette, sier Bartholdsen, som ikke skjønner hvorfor Norge, hvor 9 av 10 eier hjemmet sitt og er aktører i bolighandelen, skal ligge langt bak våre naboland i regelverk som gjør livets kanskje viktigste handel trygg.
LES OGSÅ: Slik unngår du boligfellen
LES OGSÅ: – Veldig mange klager
LES OGSÅ: – Ikke la deg rive med