Her er rådene du trenger dersom du har kjøpt den berømte «katta i sekken».
LES OGSÅ: – Taper vi går vi konkurs

Se bildene: Slik så det ut på hytta
SE BILDENE:
– Eierskifteforsikringsselskapene har for stor makt. Boligkjøpers mulighet til å vinne fram er svekket fordi det koster for mye, noe som svekker rettssikkerheten for vanlige folk, sier advokat Werner Forr Nystuen, representant for Huseiernes Landsforbund.
LES OGSÅ: – Davids kamp mot Goliat
LES OGSÅ: – Kjemper mot «pitbull»-advokater
– Vi har 5 års absolutt reklamasjonsfrist, men samtidig må du reklamere til selger/eierskifteforsikringsselskap så snart du har oppdaget feil og mangler. Send klagebrev så snart som mulig og helst innen 2 måneder. Klager du for seint, taper du. For sein klage utnyttes av eierskifteselskapene, forteller advokaten.
1. Gå over alt i boligen på overtakelsesdagen. La innredningen vente og se om du finner eventuelle feil og mangler først.
2. Reager med det samme og send et reklamasjonsbrev til eierskifteselskapet selv om du ikke har fått undersøkt alt. Klagen gjelder fra brevets dato. Takstrapport kan ettersendes. Skriv hva du mener er feil og hva du krever: Prisavslag/erstatning/kjøpsheving.
3. Kontakt advokat. Få når igjennom uten advokathjelp i dag.
4. Hyr inn en takstmann for å få takstrapport og prisoverslag. Eierskifteselskapene sender egen takstmann. Det er ofte stort sprik i hva disse to takstmennene finner.
5. Er forlik umulig kan du gå rettens veg. Krav opp til 125.000 hører hjemme i Forliksrådet, fordelen her er at du ikke blir pådømt store saksomkostninger.
6. Vær forberedt på at eierskifteselskapene ofte anker saken videre i rettssystemet dersom du vinner.
7. Benytt deg av rettshjelpsordningen i villa- /hytteforsikringen, som normalt dekker advokatutgifter opp til 100.000 kroner. Og eventuell boligkjøperforsikring. Pådømte saksomkostninger dekkes ikke av forsikringen.
8. Ikke utbedre noe, da taper du. Må du, varsle eierskifteselskapet og sørg for dokumentasjon med bilder fra takstmann. Motparten har rett til å utbedre.
9. Du må være en pådriver for saken din. Eierskifteselskapene er det ikke. Det går fort minst 1 år, selv om det normalt ikke skal gå mer enn 6 måneder fra det tas ut stevning til rettssaken. Gi ikke opp for lett og ta ikke et avslag for god fisk. Holder du ut vinner du ofte igjennom! Men det krever krefter, pågangsmot og penger ...
LES OGSÅ: Slik unngår du boligfellen
LES OGSÅ: – Veldig mange klager
LES OGSÅ: – Ikke la deg rive med