SJUSJØEN/OSLO: For Line Møller fra Gausdal og mannen Jan Gundersen fra Elverum, bosatt i Oslo med tre barn, hadde det lenge vært en drøm å kjøpe hytte på Sjusjøen. Høsten 2012 gikk drømmen i oppfyllelse da de fikk tilslag på en hytte med festetomt til 1,5 millioner kroner via Eiendomsmegler 1 på Lillehammer.
– Hører hjemme i en container
I juni 2014 skulle de rive taket og bygge på. Drøm ble til mareritt. Hytta skulle stå ferdig til jul, men takstoler, reisverk og hytta i sin helhet var ikke mye å skryte av. Sjokkbeskjeden kom fra snekkerfirmaet:
«Hele hytta hører hjemme i en container. Her er det muggsopp og fukt og ingen ting å bygge videre på. Pipeløp og peis er satt opp på en haug stablestein og står og svaier».
– Vi skulle bare rive taket og bygge på, men endte opp med å måtte rive alt og bygge en helt ny hytte. Det oppsto ekstrautgifter på flere hundre tusen, forteller en oppgitt Møller.
Alt innbo står hos Lines mor på Lillehammer, snart på andre året.
LES HVA FAMILIENS ADVOKAT SIER: – Kjemper mot «pitbull»-advokater
Sønnen syk av muggsopp
De to første vintrene brukte de hytta som den var for å finne ut hvordan de skulle bygge på, skaffe arkitekt og skrive boligsøknad. De merket ikke noe, men eldstesønnen (14), som er aktiv idrettsutøver, var mye dårlig og måtte gå på astmamedisiner. Legen mente muggsopp på hytta var en mulig årsak.
– Ifølge takstrapporten var hytta grei, men trengte litt oppussing. Vi spekulerer i at selger satt på opplysninger om at hytta var for dårlig og føler oss lurt når vi i realiteten sitter igjen med en festetomt til 1.5 millioner og betaler 11.000 i årlig festeavgift, når vi kunne ha kjøpt en selveiertomt til 1.4 millioner på samme tidspunkt.
LES OGSÅ: Slik klager du på boligkjøp
LES OGSÅ: – Davids kamp mot Goliat
Tidkrevende prosess
Så startet arbeidet med å dokumentere feil og klage saken inn for eierskifteforsikringsselskapet Protector (selgers forsikringsselskap). Takstmann ble leid inn. Protector sendte egen takstmann. Han fant feil for 90.000 kroner. Familiens takstmann fant feil og mangler for flere hundretusener, men Protector avslo krav om forholdsmessig kompensasjon.
Familien ville ikke gi seg, og kontaktet advokat Ketil Krohn Venås, som fremmet et nytt krav på 640.000 kroner, tilsvarende bygningsmassens totalverdi. Nok en gang avslo Protector kravet. Rettssak var eneste veg videre.
– Vi ble veldig lei oss og litt paffe da vi fikk avslag. Rettssak er ikke noe man ønsker, sier Møller.
LES OGSÅ: Aksjon mot boligsvindel
– Svikt i systemet
– Advokaten mener Protector prøver seg slik at vi ikke skal tørre å gå videre. Hele systemet er i ferd med å bli veldig feil. Så nå er stevning tatt ut i tingretten i Oslo. Rettssaken burde vært oppe før sommeren, men Protector haler ut tiden, sier Møller.
Familien bekymrer seg også for at Protector skal anke saken videre dersom de taper saken.
– Det er kjempeskummelt, men samtidig er det feil at den svake part skal gi seg fordi vi ikke tør. Da har de vunnet uansett.
LES OGSÅ: Slik unngår du boligfellen
LES OGSÅ: – Veldig mange klager
LES OGSÅ: – Ikke la deg rive med
Frykter personlig konkurs
Det er dyrt å kjøpe katta i sekken. Takstmenn, advokater og ikke minst eventuelle saksomkostninger kan koste skjorta, selv om familien får en del av advokatutgiftene dekket via hytteforsikringen. Det monner bare ikke i det store regnestykket.
– Vi er bekymret for økonomien, taper vi rettssaken går vi konkurs. Jeg er skuffet over mennesker som ikke er ærlige. Vi hadde så store planer. Hadde vi visst det vi vet i dag, hadde vi bestilt en ferdighytte, konkluderer Møller.
Nå står livet på vent. På Sjusjøen er hytta ferdig utvendig. Innvendig ferdigstilling er stoppet på grunn av pengemangel. Utfallet av rettssaken er et være eller ikke være.

Se bildene: Slik så det ut på hytta
SE BILDENE: