Gå til sidens hovedinnhold

Sjusjøens vannkrise - som grunneierne må løse

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Det er skrekkelig dårlig klima i forholdet mellom Ringsaker kommune og grunneierne som forvalter utvikling og utbygging på Sjusjøen. Kommunen har stoppet all nybygging fordi vannforsyningen i området ikke er tilstrekkelig til å dekke nye abonnenter. Grunneierne er rasende fordi kommunen avviser å ta en vesentlig del av ei regning på 180 millioner kroner.

Gamle beregninger er dårlige beregninger. Kommunen og grunneierne var enige om å dele på kostnadene da disse i 2010 ble beregnet til 30 millioner. Når kostnaden femdobles, hopper kommunen av. Rådmannen har begrunnet det med at de fastboende i Ringsaker ikke skal måtte holde hyttefolket med infrastruktur. Grunneierne mener hytteeierne bidrar med så mye at det egentlig er fjellet som subsidierer de fastboende.

Saken virker fullstendig fastlåst. Situasjonen er åpenbart vanskelig for begge parter. I andre kommuner vil vi finne eksempler på at det offentlige har tatt økonomisk risiko, slik grunneierne på Sjusjøen mener Ringsaker bør gjøre.

Kostbar infrastruktur må være del av risikovurderingen til private aktører

Men det er også eksempler på det motsatte; at private utbyggere har tatt både regning og risiko, for så senere å overdra infrastrukturen til kommunen. Deler av Kvitfjell-utbyggingen i Ringebu er et sammenlignbart eksempel.

Grunneierne tegner et særdeles dystert bilde av dagens situasjon, og mener alle taper på den fastlåste konflikten. Det er likevel ikke åpenbart at ansvaret for dette kan legges på kommunale skuldre, selv om kommunen og kommunens innbyggere nyter godt av utbygging som tidligere er gjennomført.

Først og fremst må dette være et spørsmål om hva grunneier og utbyggere ser for seg at det er mulig å få ut av gjenstående utbyggingsmuligheter. Kostbar infrastruktur må først og fremst være en del av risikovurderingen til private aktører.