Gå til sidens hovedinnhold

Skal  Lillehammer fortsette som Unesco litteraturby?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lillehammer fikk æren av å bli Unesco litteraturby i 2017. Med forundring ser jeg at kommunestyret nå kutter både den halve stillingen som koordinator og lokalene der koordinator og litteraturfestivalen holder til. Dette gir et negativt signal og setter Unescosatsingen i et underlig lys.

Mange parter står bak Unesco- initiativet, både Nansenskolen, stiftelsen Lillehammer museum, fylkeskommune og høgskole og ikke minst litteraturfestivalen, selve drivkraften. Litteraturbyen er bygget stein for stein i mange år av ildsjeler og gode krefter som trekker samme vei, og ikke minst med mange trofaste frivillige.

I 2022 står byen for det første «World expression forum» som skal være et internasjonalt møtested for ytringsfrihet. En satsning som kan vokse seg større etter hvert. Gjennom årets fredspris har vi på nytt lært hvordan lokal, nasjonal og risikofylt kamp for det frie ord trenger vår støtte. Litteratur og ytringsfrihet henger sammen.

Her på Lillehammer skal lokale krefter samarbeide nasjonalt og globalt. Gode krefter drar bedre når de koordineres godt.

En litteraturby vil alltid trenge et grunnfjell av ildsjeler og frivillig innsats. Men vi trenger også en kommune som engasjerer seg og aktivt støtter opp om det frivillige arbeidet, noe som ikke bør være fullt så frivillig. Det må satses! Skal vi vi oppleve og tro på at Lillehammer er en litteraturby, trenger vi tydelig støtte og signal om at kommunen er med - både ved å stå for midler og lokaler. Vedtaket bør vurderes på nytt.

Hilchen Sundby, Lillehammer,
mangeårig frivillig i litteraturfestivalen