Skal verdens befolkning få nok mat, er kjøttet en helt nødvendig del av menyen

Mindre promp: Landbruket må redusere utslipp av klimagasser, også promp fra kuer

Mindre promp: Landbruket må redusere utslipp av klimagasser, også promp fra kuer Foto:

DEL

GD MENER
Rapporten fra FNs klimapanel (IPCC) om klimaendringer og landarealer vil føre til endringer, også for Norge. Sammenstillingen av forskning og ny kunnskap bekrefter et arbeid som for lengst er i gang også i vårt land.

Det er med matproduksjon som med oljevirksomhet og flere andre bransjer. Det er ikke snakk om et enten – eller, men om bevissthet knyttet til hvilken retning vi skal utvikle vår næringsvirksomhet.

FN-organet avviser for eksempel ikke bruk av kjøtt. Men forbruket må ned. Produksjonen må endres. Plantebasert kosthold skal økes.

Vår hjemlige debatt blir fort polarisert. Gjerne til en enten-eller-debatt. For det er åpenbart svært mange som ikke er à jour med at norsk husdyravl er helt i tet i global sammenheng. Allerede i dag slipper en norsk ku ut omtrent halvparten mengde metan, sammenliknet med internasjonal målestokk.

FN-organet avviser ikke bruk av kjøtt. Men forbruket må ned

IPCC er ikke bare opptatt av klimagasser, men også forbruket av ferskvann. Omlegging til mer bruk av plantebasert kosthold vil utløse forbruk av enorme mengder ferskvann. En av dagens verstinger er importen av avokado – med behov for 70 liter vann i produksjonen av en avokado.

FN-rapporten forplikter oss alle. Det er bare så grunnleggende viktig å forstå biologiske prosesser, produksjonsprosesser og ulikheten for hvordan tiltak skal eller kan virke avhengig av hvor man er på kloden.

Skal verdens befolkning få nok mat, er kjøttet en helt nødvendig del av menyen. Derfor er det viktig at norsk avlskompetanse og ulike forutsetninger for matproduksjon tas med i regnestykket. Kraftig reduksjon i import av soya til dyr- og fiskefôr vil være et konkret bidrag. Så får vi realitetsorientert store deler av debatten.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags