Skal vi ha liv i grendene?

SAKSUMDAL: Å legge ned barnehagen er som å slokke det siste lyset i grenda.

SAKSUMDAL: Å legge ned barnehagen er som å slokke det siste lyset i grenda. Foto:

DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Lillehammer kommune vurderer å legge ned Buvollen Barnehage i Rudsbygd og Saksheim naturbarnehage i Saksumdal. Forslaget er en konsekvens av at kommunene får stadig mindre penger å rutte med. Regjeringens prioritering, eller manglende prioritering, av kommunene får konsekvenser for innbyggerne. I Lillehammer har alle tjenesteområdelederne fått beskjed om å bruke ostehøvelen. Forslag til kutt legges fram for politikerne i disse dager før vedtak i desember.

I Rudsbygd har innbyggerne god grunn til å stusse. Det er ikke mer enn fire år siden kommunen valgte å legge ned skolen og i stedet ruste opp barnehagen for over 10 millioner kroner. Tross ny barnehage, går ikke alle barna i bygda der. I Saksheim naturbarnehage går derimot alle barna som tilhører barnehagekretsen i barnehagen. Innbyggerne i Saksumdal vil miste sin eneste barnehage. Det vil bli lang veg til barnehagen. Grenda kan åpenbart bli vanskeligere å leve i for småbarnsforeldre, og dermed også mindre interessant å etablere seg i.

Barnehagestrukturen handler om hvor folk skal bo

Det de 12 barnehagene i Lillehammer har til felles, er at de har for få barn. Da blir de for dyre å drifte. Barnehager kan ikke drives på idealisme. Selv med nedleggelse av de minste barnehagene, vil det være god kapasitet. Derfor vil ikke prosessen med å se på barnehagestrukturen stoppe ved de to grendebarnehagene. Vi må akseptere at barnehagestrukturen endres når plassene ikke fylles opp.

Før vedtak må politikerne i Lillehammer være seg bevisst at nedleggingen av en barnehage på sikt kan bety nedlegging av ei grend. Vil det være mindre dramatisk å legge ned en barnehage der flere bor? I planene står det at vekst og utvikling hovedsakelig skal skje i byen og de bynære områdene, men grendelivet skal også beholdes. Er det i det hele tatt mulig dersom en barnehage legges ned? Det er forskjell på kloke ord i en plan og realitet. Barnehagestrukturen handler om hvor i Lillehammer folk skal bo og hvilke kvaliteter kommunen vil by på.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken