Gå til sidens hovedinnhold

Norge vurderer å be EU om vannbombefly

Artikkelen er over 3 år gammel

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vurderer å be om bistand fra EUs vannbombefly på grunn av de mange skogbrannene i Sør-Norge.

– Vi har sendt et forvarsel dit om at situasjonen er krevende, og at vi muligens vil trenge bistand på kort varsel. I denne sammenhengen er kort varsel 24 til 48 timer, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB til Aftenposten.

Norge er med i en fellesordning i EU (ERCC) for vannbombefly som kan brukes til å slukke skogbranner.

Dette vil i så fall være første gang at det brukes vannbombefly i Norge. Et forvarsel ble også sendt da det var store branner i Lærdal, på Frøya og i Flatanger vinteren 2014, men det ble ikke sendt en anmodning om bistand den gang.

De siste dagene har over 100 skogbranner herjet i Sør-Norge, og brannvesenet flere steder har meldt om så stor pågang at det har blitt ventetid på nødnummeret. Pedersen kaller situasjonen ekstrem

– En slik situasjon er det ingen med lang hukommelse og lang erfaring som kan huske at vi har hatt. Det er en helt ekstrem situasjon at vi har så tørre forhold kombinert med lyn og torden, sier hun.