Skolelever rundt om i landet - demonstrer for klimasaken!

Skavlan lørdag 19 januar:
16 år gamle Greta Thunberg ble verdenskjent da hun før det svenske valget i fjor startet en streik - og skulket skolen - for klimasaken.Rødt oppfodrer norske skoleelever til å streike for samme sak.

Skavlan lørdag 19 januar: 16 år gamle Greta Thunberg ble verdenskjent da hun før det svenske valget i fjor startet en streik - og skulket skolen - for klimasaken.Rødt oppfodrer norske skoleelever til å streike for samme sak. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg 
Over hele landet hører vi om barn, unge, elever og studenter som allerede er i gang med eller som forbereder seg på å delta i markeringer rundt klima – og miljøsaken. Torsdag 14.3. kunne man på NRK Radio sine morgensendinger høre noen 12 år gamle jenter fra Bærum som ikke var på skolen, men på vei til Stortinget for å snakke med politikere og synliggjøre sitt engasjement. Det er helt fantastisk, og ikke minst like fantastisk var det å høre at deres kontaktlærer støttet opp under aksjonen.

I samme innslag kunne man høre noe som ikke var like fantastisk. Videregåendeelever fra Lillehammer har nå fått beskjed om at dersom de deltar i politiske markeringer, får de ikke godkjent dette som fravær. En av elevene uttaler «Det hadde jo vært kult om vi fikk fravær, og likevel møter det opp masse folk for å demonstrere!»

At unge mennesker i dag velger å gå til gatene for å markere sin motstand mot våre generasjoners manglende handlekraft i klimaspørsmål bør applauderes, ikke slås i bakken med trangsynt regelrytteri. Når 16 av 18 fylkeskommuner viser til en fraværsregel eller offentlig formalia i det viktigste spørsmålet menneskeheten har stått ovenfor, bekrefter det bare hvorfor disse fantastiske ungdommene gjør som de gjør.

I Sverige har Greta Thunberg blitt selve symbolet på ungdommelig engasjement. Hver fredag siden valgkampen har hun skulket skolen og i stedet streiket utenfor Riksdagen. I januar ledet 17 år gamle Anuna De Wever 35 000 skulkende skoleungdom i Belgia for å redde klima. Det er slik handling vi trenger.

Jeg er nå 42 år gammel, og hørte Gro Harlem Brundtland snakke om miljøsaken på 80 – tallet. Om man ser politikere og beslutningstakere rundt omkring i verden i dag, kan man virkelig lure på om det har sunket inn. På konferansen til World Economic Forum i Davos sto privatflyene på rekke og rad, og vi ser stadig vekk ledende personer utføre handlinger som ikke er forenlige med god klimapolitikk.

Når ungdommene nå roper ut og protesterer mot manglende handlekraft, er det stemmer vi bør lytte til. Ikke benytte anledningen til å minne dem om en fraværsgrense eller at man ikke får bør skulke skolen. Programlederen i NRK avsluttet det nevnte innlegget ved å be elevene moderere lydnivået når de ropte ut sine protester. Jeg vil si det motsatte: Hvis ikke vi voksne hører dere nå, rop enda høyere!

Samtidig vil jeg oppfordre skoleeiere rundt omkring i Norge til følge kontaktlæreren til de 12 år gamle jentene i Bærum sitt eksempel. La elevene demonstrere, ikke stikk byråkratiske fraværsregelkjepper i hjulene på veien mot engasjement.

Til alle elever som skal på demo; dere har min fulle støtte og jeg heier på dere hele veien!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags