(Nettavisen) Lungekreft er den fjerde vanligste kreftformen i Norge. Over 3500 personer fikk krefttypen i 2022.

Nå viser en ny svensk studie at vitamin C og andre antioksidanter får lungekreft til å spre seg fortere enn vanlig. Dette viser studien fra Karolinska Institutet, et av verdens fremste medisinske universiteter.

Funnet er stikk i strid med hva man tidligere har trodd om antioksidanter, forteller Martin Bergö, professor ved Institutt for biovitenskap og ernæring, og mannen som ledet studiet.

– Blodårene tilfører næringsstoffer som hjelper svulsten til å vokse og spre seg i kroppen, forklarer han til Institutets egne sider.

Trosser vanlig myte

Antioksidanter og vitamin C motvirker frie oksygenradikaler som kan ha skadelig effekt på kroppen. Derfor er de ofte å finne i ulike kosttilskudd.

Mekanismen aktiveres av antioksidanter, som man blant annet finner i frukt og grønnsaker. For høye doser kan derimot være skadelig for kroppen.

– Du skal ikke være redd for antioksidanter i det vanlige kostholdet, men de fleste trenger ikke et ekstra tilskudd av antioksidanter. Det kan til og med være skadelig for kreftpasienter og personer med økt risiko for kreft, sier Bergö.

Studien avdekker en ny mekanisme for hvordan kreftsvulster kan danne nye blodårer og dermed spre seg.

Til Aftonbladet fraråder lederen personer med økt kreftrisiko og kreftpasienter å bruke kosttilskudd.

Ifølge han er det ingen overbevisende studier eller vitenskapelig støtte for at ekstra kosttilskudd med antioksidanter er nødvendig for en frisk person.

– At disse kosttilskuddene ville ført til positive helseeffekter er i hovedsak basert på myter og gjennomtenkt markedsføring hvor man velger og vraker blant all forskning for å finne støtte for det man ønsker, sier Martin Bergö til den svenske avisen.

Kan gi gjennombrudd

Odd Terje Brustugun, professor ved Universitetet i Oslo og medlem av Norsk Lungekreftgruppe, sier til Nettavisen det lenge har vært forsket på problematikken, men at funnene er overraskende.

– Her har en svensk-kinesisk forskningsgruppe på en grundig og god måte avdekket en mekanisme som kontrollerer blodforsyningen til svulster, og at denne er styrt av c-vitamin-nivået i blod, forteller han.

Studien kan føre til et framskritt innen kreftbehandling. Spesielt for å hindre spredning av lungekreft.

– Det er spennende, fordi det kan bety at man kan finne medisiner som påvirker denne kontrollmekanismen, og dermed bremser kreftvekst, forklarer Brustugun.

– Dette, sammen med annen kreftmedisin, vil kunne gi bedre effekt av behandlingen enn det vi har i dag, legger han til