Gå til sidens hovedinnhold

Slik ble norgeshistoriens største overgrepssak avslørt

Artikkelen er over 2 år gammel

Hver dag – i løpet av 931 dager – ble det i snitt sendt 1.191 unike meldinger til og fra den tiltalte 26-åringen. Det var ett av mange funn politiet gjorde i løpet av den omfattende etterforskningen.

Det forklarte politioverbetjent Vemund Eggen Sæther da han inntok vitneboksen i sal 103 i Nedre Romerike tingrett onsdag.

Han har vært hovedetterforsker, og senere etterforskningsleder, etter at det som omtales som norgeshistoriens største overgrepssak ble overført til Romerike politidistrikt – nå Øst politidistrikt.

Overveldende beslag

I juni 2016 ble politiet varslet om et mulig nettovergrep av et familiemedlem av én av de 270 fornærmede unge guttene. Politiet overtok da chatten til den unge gutten, uten at de klarte å identifisere hvem han hadde chattet med. Dermed undersøkte man IP-adressen meldingene ble sendt fra.

Det viste seg at IP-adressen slo inn på bostedsadressen til den 26 år gamle romerikingen som nå er tiltalt. 26-åringen ble pågrepet og satt i varetekt i to uker før han ble løslatt. Som kjent fortsatte tiltalte å begå overgrep etter at han ble løslatt.

Les også:

Ofre fra Gudbrandsdalen i Norges største overgrepssak 

Tiltalte i Norges største overgrepssak: – Jeg var en ganske jævlig person 

I oktober 2016 – noen måneder etter at politiet på Romerike hadde overtatt etterforskningen – hadde saken vokst i omfang og 26-åringen ble pågrepet på nytt, og det ble besluttet en ny ransaking.

Beslagene var overveldende:

Politioverbetjent Vemund Eggen Sæther opplyste i retten at politiet har avdekket 700.000 meldinger sendt på KIK og 400.000 på Line. Det ble funnet rundt 15.000 kontakter.

Hovedetterforskeren forklarte videre at det i løpet av 931 dager, er sendt 1.190 unike meldinger hver dag til og fra den tiltalte 26-åringen.

I tillegg ble det gjort beslag av drøye 22.000 videoer. Disse filmene, som politiet har gjennomgått manuelt, danner en stor del av bevismaterialet i saken mot 26-åringen.

Videoene og chatteloggene ble saumfart av en stor etterforskningsgruppe, og var en viktig del av arbeidet med å identifisere de mange fornærmede, samtidig som politiet kunne identifisere en rekke straffbare handlinger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

– Villig til å strekke seg langt

Tirsdag startet rettssaken mot 26-åringen som står tiltalt for å ha forgrepet seg på 270 unge gutter fra store deler av Skandinavia. Overgrepene har for det meste funnet sted over internett, via chatteforum og sosiale medier som KIK, Omegle og Line, men også gjennom Snapchat og Tinder.

Tiltaltes framgangsmåte har ifølge den omfattende tiltalen vært gjennomgående:

Ved å utgi seg for å være tenåringsjentene «Sandra» eller «Henriette», skal han ha fått unge gutter til å sende seksualiserte bilder og filmer av seg selv. Videre har han truet med å publisere disse videoene hvis ikke de fornærmede fortsatte å sende lignende filmer.

Politioverbetjent Sæther forklarte i retten onsdag at 26-åringen ofte ga inntrykk at «Sandra» og «Henriette» bodde i nærheten av ofrene, slik at muligheten for å treffes aldri skulle være utelukket.

Han fortalte videre at politiets gjennomgang av beslagene viser at 26-åringen blant annet sendte ulike bilder for å «bevise» at «Sandra» og «Henriette» var ekte.

– Det viser at han var villig til å strekke seg langt, kommenterte politioverbetjenten.

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen)

Dette er saken:

  • I juni 2016 ble den 26-år gamle mannen fra Romerike pågrepet av politiet og varetektsfengslet i to uker i Ringerike tingrett, mistenkt for seksuelle overgrep på nettet. Han ble etter dette løslatt.
  • I oktober samme år hadde saken vokst i omfang og politiet på Romerike tok over etterforskningen.
  • Mannen ble pågrepet og boligen ransaket. Der fant politiet store mengder bilder og videoer med overgrepsmateriale.
  • Dette førte til politiet opprettet en egen etterforskningsgruppe med navnet «Operasjon Sandra» – oppkalt etter 26-åringens kallenavn i sosiale medier.
  • Siden pågripelsen i oktober har mannen vært varetektsfengslet.
  • Totalt skal det være snakk om over 400 fornærmede – alle gutter i alderen 9–18 år fra Norge, Sverige og Danmark. Over 160 av disse sakene avgjort ved prosessøkonomisk påtaleunnlatelse. Han er tiltalt for overgrep mot 270 gutter.
  • Tirsdag startet rettssaken mot mannen i Nedre Romerike tingrett.
  • Saken er berammet fram til september 2019.

Erkjenner

Aktoratet – statsadvokatene Guro Hansson Bull, Per Egil Volledal og Kari Hangeland Buvik – har lagt ned forbehold om påstand om forvaring for 26-åringen.

Tiltalte opplyste i retten tirsdag at han erkjenner straffskyld for de aller fleste forholdene han står tiltalt for.

Han erkjenner imidlertid bare delvis straffskyld for de fleste tiltalepostene som omhandler voldtekt.

– Tiltalte har erkjent de faktiske forhold. Bakgrunnen for at det ikke er et ubetinget ja til alle forhold ligger i det juridiske aspektet, sier Gunhild Lærum.

Selv hevder 26-åringen at han er klar til å ta sin straff, men at han angrer stort på det han har gjort.

– Jeg skal stå til ansvar for mine handlinger, men jeg vil tilbake i samfunnet og leve et godt liv, og forstår det kreves mye arbeid, sa 26-åringen i sin forklaring tirsdag.