Smålighet i folkestyret

Valg: Vi får de politikerne vi fortjener ...

Valg: Vi får de politikerne vi fortjener ...

DEL

GD MENER
Fra tid til annen blusser det opp debatter om hva slags vilkår vi skal by våre folkevalgte. Det starter gjerne med reaksjoner på hvor store godtgjørelser kommunestyrene vedtar at ordfører skal ha. Så blir andre folkevalgte sine vilkår som regel en konsekvens av hva ordføreren får.

Slike debatter tåler vi. De er til og med viktige. Ethvert gode ved et moderne samfunn har en kostnadsside. Det gjelder også folkestyret. Med tillit følger ansvar, og med ansvar følger arbeid. For noen så mye at det ikke er å forvente at alt kan gjøres på fritida. For ordførere så mye at det sluker både en vanlig arbeidsdag og mer til. På toppen av dette kommer forventninger om ytterligere tilstedeværelse og engasjement.

De fleste kommuner har knyttet ordførergodtgjørelsen til reguleringen av hva en stortingsrepresentant tjener. Noen har det samme som stortingsrepresentantene. Andre noe mindre, ved at ordførergodtgjørelsen er satt til f.eks. 85 prosent av stortingslønna.

Vi får lokale debatter som først og fremst er uttrykk for smålighet

Stortingslønna ligger litt under en million kroner i året. Det er mer enn de fleste av oss tjener. Men det er likevel ikke mer enn at ordførere med godtgjørelse på 80–90 prosent av dette havner langt, langt nede på inntektslistene i sine respektive kommuner.

Kuttes det i ordførergodtgjørelse, kuttes det som regel også i andres godtgjørelser. Vi gjør rollen som folkevalgt mer krevende, samtidig som vi diskuterer og vi fryser eller kutter i godtgjørelser. Knapt noen lokalpolitiker på valg tør å ta til motmæle.

Vi får de politikerne vi fortjener. Det vi trenger er debatt om hvordan lokaldemokratiet styrkes, og om hvordan det folkelige engasjementet for å påvirke samfunnsutviklingen, kan økes. I stedet får vi lokale debatter som først og fremst er uttrykk for smålighet.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags