Det begynner å røyne på nå. Etter det som føles som en kort ferie fra strenge koronarestriksjoner er vi tilbake til munnbind, minst én meters avstand og hjemmekontor.

På hjemmekontoret står vi i en slags spagat: Skal vi ha det varmt og godt, eller skal vi prøve å holde strømregninga nede? Maken til pris per kilowattime som vi ser nå, har vi aldri opplevd før.

Jeg skal ikke klage. Det er i hvert fall mange som har det langt verre enn meg. Jeg har vondt av reise- og kulturliv som igjen får koronaproblemer rett i fleisen, og jeg føler med alle helsearbeidere som har stått på i snart to år. Strømregninga smerter nok mest for dem uten jobb, minstepensjonister og husstander med kun én inntekt.

Jeg er sikker på at Jonas Gahr Støre og hans nye regjering gjerne også skulle vært omikron-variant og rekordhøye strømpriser foruten. Snakk om bratt start - og det i en fase hvor en ny regjering helst vil arbeide med å oppfylle en haug med valgløfter!

I stedet må de altså håndtere to kriser.

Koronaen er vrien. Det er ikke det at jeg ikke forstår myndighetenes og regjeringas tiltak. Når omikron nå er i ferd med å spre seg rundt om i landet, og sjukehusene sies å være ganske fulle allerede, må det gjøres noe.

Samtidig er det ikke rart at mange lurer på hvorfor det ikke er gjort noe med kapasiteten når det kommer til intensivplasser tidligere.

Allerede i 2013 forelå en stortingsmelding som konkluderte med at kapasiteten var i minste laget, og at det var få muligheter til å øke kapasiteten ved en krise.

Her har både regjering og storting vært for slappe, og de har en stor jobb foran seg for å styrke beredskapen.

For øvrig: Den nye opposisjonen, som har sittet i posisjon i alle disse åra, har et stort ansvar for at vi nå står der vi gjør. Derfor er det også pinlig å se at ferske eks-statsråder kritiserer Støre-regjeringa for hvordan pandemien håndteres. Det blir å skyte seg sjøl i foten!

Strømprisene er et resultat av en langsiktig energipolitikk. Her er det imidlertid mulig med kortsiktige hjelpetiltak, og disse skal i skrivende stund være rett rundt hjørnet.

Så lenge Staten sjøl tjener gode penger på høye strømpriser, er det mulig å hjelpe alle som trenger det. Det vil være en solid julegave til det norske folk!

En rask, hjelpende hånd vil også være viktig for at landets nye regjering ikke skal bli stående for djupt i myra allerede etter et par måneder.

Støre og gjengen kan ikke få skylda for koronaoppblomstringa eller det at strømprisene ble ekstreme akkurat nå. Men det er de som styrer landet. Det må de raskt lære seg å gjøre med større kraft og tydelighet enn de har gjort så langt.

Hvis ikke blir det lange og utfordrende år i regjeringslokalene.

For allerede nå står det en haug blåkledde folk utenfor som helt tydelig har som mål å komme inn igjen.