Gå til sidens hovedinnhold

Smitteutbruddet i Lillehammer stammer fra pensjonistbussen

Utbruddet med koronasmitte ved tre skoler i Lillehammer har en sammenheng med smitteutbruddet på pensjonistbussen som besøkte Lillehammer.

Det opplyser kommunen på sine hjemmesider tirsdag.

Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter nå at det er en stor sannsynlighet for at det er en sammenheng mellom det lokale utbruddet og bussturistene. Tidligere har det ikke vært mulig å påvise at smitten kom fra bussen, men virusprøver bekrefter at dette er en type virus som tidligere ikke har vært påvist i Norge, opplyser kommunen.

Flere lokale utbrudd

Nesten alle pensjonistene på bussen fikk i etterkant av reisen påvist smitte av covid-19. I tillegg har det vært lokale utbrudd på flere av de stedene som bussene har besøkt, inkludert Lillehammer og på Dovre.

Smitteutbruddet på Lillehammer startet ved at en administrativt ansatt ved hotellet som pensjonistene bodde på, fikk påvist smitte. Ingen av de ansatte ble definert til å være nærkontakter etter at smittesporing var gjennomført, men hotellet valgte likevel å teste alle sine ansatte. Utover det ene smittetilfellet er det ingen andre ansatte som har fått påvist smitte av korona.

Kommunoverlege Morten Bergkåsa ble orientert om resultatet av analysene av FHI mandag kveld. Han sier smittesporingsarbeidet ikke har kartlagt hvordan den hotell-ansatte fikk overført smitten.

- Vi var nitidige i vårt smittesporingsarbeid, nettopp på grunn av at bussen hadde vært i Lillehammer, og var sikre på at hverken denne personen eller andre ansatte på hotellet var definert som nærkontakter. Dette viser at i noen tilfeller klarer vi ikke finne kjent smittevei, sier han.

Utbruddet i Lillehammer førte til 19 påviste smittetilfeller og 300 personer i karantene. Tre skoler ble påvirket ved at klasser ble tatt ut i karantene. Bussturistene var både i gågata i Lillehammer, på kafeer og Maihaugen. Det er ikke blitt påvist smitte etter deres bevegelser der. Heller ingen andre på hotellet ble smittet.

– Dette betyr at smittevernrutinene ved hotellet er gode og at risikoen for smitte ved gode smitteverntiltak er lav, sier kommuneoverlege Morten Bergkåsa.

– Må skjerpe oss litt ekstra

Kommuneoverlegen påpeker at det er viktig at alle bidrar til godt smittevern, og at de generelle smitteverntiltakene overholdes. Dette må gjøres for å redusere risikoen for smitte lokalt og for at man raskt skal få kontroll på lokale utbrudd.

– Når vi har utbrudd må vi alle skjerpe oss litt ekstra, og sammen kan vi da raskt få kontroll over situasjonen. Det enkle er fortsatt det beste, så husk: Hold deg hjemme hvis du er syk, hold avstand, og ha god hygiene, sier Bergkåsa.

Han understreker at covid-19 er en alvorlig sykdom som har tre ganger høyere dødlighet enn vanlig influensa. Eldre personer med risikofaktorer har størst risiko for økt dødlighet. Voksne mennesker som har hatt et alvorlig forløp av sykdommen, kan få senkomplikasjoner.

- Nå som vi går mot høst og vinter blir det høyere risiko for lokale utbrudd, ved at vi oppholder oss mer innendørs. Vi forventer flere lokale utbrudd framover. Målet er å slå de ned med minst mulig inngrep.

Det innebærer intens jobbing for de som driver med smittesporing, og dette er en krevende øvelse for kommunene.

- Smittesporing er ressurskrevende og vi jobber døgnet rundt når vi har et utbrudd. I forbindelse med NTG-utbruddet la vi ned cirka 72 dagsverk i smittesporing og 106 dagsverk i testing, sier han.

Strategien med smittesporing og karantene er effektiv. Men samtidig er det viktig at befolkningen hjelper til med å fortsette å overholde de generelle smitteverntiltakene, som å holde avstand, holde seg hjemme hvis man er syk, og ha god hoste- og håndhygiene, understreker han.

Virusmutasjoner oppdaget etter bussreise i Sør-Norge

I forbindelse med bussreisen i Sør-Norge hvor det ble påvist mange koronatilfeller, er det oppdaget unike mutasjoner som ikke er oppdaget i Norge tidligere.

Det sa helseminister Bent Høie (H) da han redegjorde om koronaviruset for Stortinget tirsdag formiddag.

– Viruset tilhører en genetisk undergruppe og har unike mutasjoner som vi ikke har sett i Norge tidligere. En av disse mutasjonene kan muligens øke virusets evne til å infisere celler og dermed gjøre viruset noe mer smittsomt, sa han.

Over 100 smittetilfeller

Over 100 smittetilfeller er knyttet til den seks dager lange bussturen som startet tirsdag 15. september. Reisefølget var innom seks overnattingssteder på turen gjennom Østlandet, Dovre og Vestlandet. Passasjerene kom fra Jæren og var i alderen 67 til 84 år.

Helseministeren understreket videre at man siden viruset brøt ut har høstet en del erfaringer og kunnskap om hvordan viruset påvirker den enkelte, hvordan det smitter og behandling av koronapasienter. Det er også iverksatt en rekke tiltak for å få ny kunnskap både nasjonalt, men også gjennom EU og WHO.

Les også

FHI om koronabussen: Har sannsynligvis gitt opphav til utbrudd i Lillehammer

Les også

Lillehammer korona-stenges mer og mer: – Tenker på at jeg kan smitte de gamle, sier Mathias (11)

Les også

Tre ansatte rammet av korona – Jeg er glad ingen av dem ble alvorlig syke

Les også

Bussjåføren: – Jeg er mer enn sjokkert over hvor hjelpeløs du er mot viruset