Gå til sidens hovedinnhold

Snakk sant, da ...

Artikkelen er over 1 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


"Jeg opplever at mine unger har det veldig fint med to foreldre i heltidsjobb, barnehage og 5 dagers skoleuke. Mye bedre enn om en forelder ufrivillig måtte ha fri en dag i uka." Det skrev politiker Anne-Marte Kolbjørnshus dyptfølt i et leserinnlegg .

Saken gjelder at noen kommuner i Gudbrandsdalen har 4-dagers skoleuke for elevene i de to første skoleåra. Dette er en verderstyggelighet for noen. Og de må så gjerne mene dette, skulle bare mangle. Men går det an å nøye seg med å si at man syness dette er dumt, av diverse grunner, uten å måtte påstå at en av foreldra må være hjemme en dag i uka på grunn av dette?

Med unntak av Lom, så har man jo alle steder tilbud som SFO denne dagen i uka. Så ingen foreldre trenger å være hjemme så mye som et sekund mer enn man ville vært med 5 dagers skoleuke for de minste. Skjønner at det høres ekstra flott ut å insistere på at foreldre må være hjemme en dag i uka på grunn av dette. Men det er ikke sant.

Ufrivillig deltid er et stort problem på mange arbeidsplasser særlig i helse-og omsorgssektoren. Det er ille. Vi kan være sikre på at hadde det jobba flest menn i disse yrkene, så hadde det aldri vært snakk om å tilby noe anna enn fulle stillinger. Men det er vel ikke slik at alle damene jobber fulltid i alle år, og så kommer disse to åra med 4-dagers skoleuke og ødelegger all ting, eller?

Å ha et liv med tid og fleksibilitet, det er det mange ønsker seg nå. 4-dagers skoleuke for de minste skolebarna gir nettopp dette. Det er bare de to første skoleåra det er snakk om.. Kanskje det er kommunene som har 4-dagers uke for de minste som har skjønt det, kanskje det er de som er trendy og i tiden, og ikke tvert i mot? Tenk tanken.

Gunvor Bolstad Rustad, Ringebu