Gå til sidens hovedinnhold

Snikødeleggelser på gang av naturen i Sikkilsdalen/Murudalen

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Forleden var jeg innover mot Strålvannet fra Flekkmoveien. Da kom jeg forbi stikkene som var satt opp for anleggsveien inn til den nye DNT-hytta, Dronningsetra.

Er det mulig tenkte jeg, skal de virkelig anlegge en kilometerlang ny vei inn i dette nydelige området? Tomta til Dronningsetra var også markert med stikker, og vel forholdsvis diskret plassert, men størrelsen, er det virkelig behov for en så stor hytte?

Med en mindre hytte, som man kunne fraktet inn materialer til på vinteren eller med helikopter, så hadde kanskje ikke ødeleggelsene blitt så store.

I går var jeg tur på den gamle ferdselsveien til Sikkilsdalen, over den koselige gangbrua som krysser Hinøgla. Det var med gråten i halsen jeg tenkte at her skal det bygges kraftverk. Hvordan blir det? Blir de flotte jettegrytene gjemt under vannspeilet til en demning? Blir Hinøgla tørrlagt nedenfor demningen, hvordan går det med fisken? Vil rovfuglenene som hekker i fjellskrenten, bare 100 meter i luftlinje bli borte? Eller har de kanskje allerede gitt opp?

Syd for Veslehovda har det blitt tatt ut enorme mengder grus og det er blitt anlagt vei oppover i skogen på østsiden av Veslehovda, så her skal det vel hogges?

Jeg skjønner at sakene er tapt, for meg og likesinnede, for tranene på Flekkmoen, for fjellvåkene, for orrfugl og tiur, for fisk og landskapet rundt Hinøgla og Veslehovda.

Så får vi håpe DNT Gudbrandsdal har mindre magamål enn hovedforeningen, at de ikke drar igang: Vinkurs, matkurs, yoga, filmtreff og rockefestivaler, men holder seg til det enkle friluftsliv. Og at anleggsveien blir fjernet og naturen restaurert. Og at Statsskog og Eidsiva tar til vettet og ser hva de holder på med, og i det minste rydder og gjør inngrepene minst mulig skjemmende.

Rita Ramsvatn, Skåbu


.