Gå til sidens hovedinnhold

Søkeord “Mesterbrev”: O treff?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som mange andre skal jeg taste inn søkeordet mitt når regjeringsplattformen kommer. Mitt er «Mesterbrev». Solbergregjeringa hadde en plattform på 108 sider, der søkeordet fikk ett treff: «Mesterbrev er like viktig som mastergrad», en setning som ikke ble konkretisert verken i denne plattformen eller utover i perioden.

Kommer det noe mer i denne gangen? Det er lett å bli optimist etter en valgkamp. Det loves mye, og jeg tilhører dem som mener det meste er godt og ærlig ment. Valgkamp er en invitasjon og oppfordring til å tenke prinsipielt og ideelt. Om bare «mitt parti» hadde nok makt, med tilhørende tilgang til nok penger, hoder og hender, så ville mye bli bedre. Opposisjonspartier lover gjerne mest, men også regjeringspartier har i valgkamp mye de omfavner med velvilje.

Det er nok mest praktiske utdanninger – yrkesfag – fagbrev o.l. som er nevnt, og kanskje litt fagskoler. Det er fortsatt svært vanskelig for politiske partier å komme så langt opp i den yrkesfaglige utdanningssøyla at de møter mestere og mesterbrev. Utover å slå om seg med formuleringer som at «jeg drømmer om et samfunn der mester er like viktige som master». Dagspressen er her ikke noe unntak. I de 7 årene jeg har vært leder av Mesterbrevnemnda har jeg gjentatte ganger prøvd å selge inn mesterbrev til redaktører og journalister, til de tre avisene om jeg sjøl daglig leser GD, Dagsavisen og Klassekampen, men sjølsagt også andre. Uten resultat, enda de samme avisene som politiske partier, ønsker å se på seg sjøl som forkjempere for alt yrkesfaglige.

Det finnes verre murer å stange i enn murer av taushet eller velvilje. Men en kan av og til bli litt oppgitt. Ikke minst har alle våre dyktige mestere, mesterbrevutdanner og de som er i et mesterbrevløp god grunn til nettopp det.

Aksel Hagen, leder av Mesterbrevnemda, Lillehammer