Klimakrisen er vår generasjons største utfordring. Selv om det fortsatt finnes de som ikke tror på at vi mennesker påvirker miljø og klima, er forskningsrapportene så mange og den langsiktige utviklinga så tydelig at vi ikke har annet valg enn å ta dette på største alvor.

Samtidig må det være lov å nyte godt sommervær. Denne uka fikk vi et par dager med ordentlig varme. Det er ikke alltid en selvfølge i Sommer-Norge, og vi skal ikke mer enn halvannen uke tilbake i tid så føltes fellesferien mer som en høstferie rent værmessig.

I disse tider, hvor folk kaster seg over tastaturene i sosiale medier omtrent før de har rukket å telle til to, tok det ikke lang tid før flere begynte med pekefingeren. Vi må ta klimaendringene på alvor, mente flere, og hakket løs på både privatpersoner og medier som la ut solbilder og meldte om «Endelig sommertemperatur!».

Vi tror på mennesket – og på at det er mulig å ha to tanker i hodet samtidig: Klimakrisen er reell, og det er enormt viktig at privatpersoner, bedrifter og politikere endrer atferd og gjør bevisste, gode valg. Det må ikke være tvil om at vi står i en situasjon hvor det handler om å redde verden og gjøre jordkloden til et levelig sted også for våre etterkommere.

Imidlertid er det ikke noe nytt med gode og til dels svært varme sommerdager også her til lands. Det må også nå, og i åra framover, være tillatt å kose seg i sola uten å ha dårlig samvittighet eller måtte frykte hånlige kommentarer. Det er ingen motsetning mellom å sette pris på en flott sommerperiode og det å bry seg om klimaet.

Kan vi også bedre debattklimaet oppi det hele, hadde det vært en fin bonus.