Gå til sidens hovedinnhold

Is er best om sommeren

Det er ikke bare den isen du kan spise som er god om sommeren. En brevandring kan gi store opplevelser. Selv om breene smelter, har Jotunheimen fortsatt mer enn nok is.

Artikkelen er over 6 år gammel

Når skisesongen endelig drar seg mot slutten i midten av juni, begynner en ny sesong i fjellheimen: brevandring er den perfekte aktiviteten tidlig på sommeren - og gjerne senere, for den saks skyld.

Krossbu turiststasjon var de første som startet med guiding på bre i Jotunheimen.

– Vi ser at det blir stadig mer populært å gå i fjellet, for eksempel har toppturruta Jotunheimen Haute Route blitt utrolig populær på kort tid, og den har bidratt til å øke interessen for andre tilbud i høyfjellet, sier bestyrer Kåre Vole på Krossbu.

Manndomsprøven

Også brevandring har blitt mer populært de siste par årene.

– Helt klart. Det er dagsturene som er mest populære. På Krossbu har vi egne førere, blant annet nepaleseren Dhan Kumar Tamang, som har vært hos oss i 18 somrer. Vi har fem-sekstimersturer inni blåisen på Smørstabreen. Disse kan også utvides med isklatring, dessuten har vi guidede toppturer på åtte-ni timer som går over breen til blant annet Storebjørn og Kalven. Dessuten har vi smørstabbtindtraversen som er veldig populær å gå om sommeren.

Sistnevnte er en skikkelig manndomsprøve, og går over Kalven (2.034 m.o.h.) via Skeie (2.118 m.o.h.), Veslebjørn (2.150 m.o.h.), Bjørnungen (2.110 m.o.h.), Bjørneskaret, Sokse (2.189 m.o.h.), Kniven (2.133 m.o.h.) og til slutt Store Smørstabbtind (2.208 m.o.h.) rundt Leirbreen. Her må du påregne minst 12, gjerne opp mot 16 timers gange.

Krossbu tilbyr også brekurs, både i egen regi og gjennom DNT. Og skulle det bli for varmt, kaldt, vindfullt eller vått oppe på breen, ligger kalksteinsgrottene i Dummdalen bare noen kilometer fra Krossbu. Elven Dumma har gjennom tusenvis av år gravd ut flere grotter, som Krossbu har daglige føringer til.

Eventyret Storebjørn

En om mulig enda bedre beliggenhet for brevandring finner du på Leirvassbu.

– Vi starter brevandringer fra vi åpner helga før sankthans, og har daglige turer med brefører over Bjørneskaret og Bøverbren ned til Krossbu, og dessuten nesten daglige føringer opp på Storebjørn. Skal jeg anbefale noe, må det bli den turen, sier bestyrer Ole Jacob Grindvold på Leirvassbu.

– Det er en av de fineste toppene i Jotunheimen, og det er fantastisk vakkert å gå opp på eggen der. Har du med deg kikkert der, kan du se bort på Galdhøpiggen og de som står i kø opp der om sommeren!

Så lenge du går i taulag sammen med en guide, så er det trygt.

Bjørn Andreas Ovesen, Spiterstule

Fra Leirvassbu kan du gå dagsturer på mellom 40 og 50 forskjellige topper - mange av dem på bre.

– Det er mange som reklamerer med at de ligger i hjertet av Jotunheimen, men jeg bruker å si at vi ligger «med hjartet på rette staden», ler Grindvold.

Leirvassbu tar også imot spesialbestillinger på turer. Kurs er det DNT og eksterne operatører som tar seg av.

– Vi ser at den eksplosive økningen av randonee-skiløpere på vinteren de siste årene gir ringvirkninger inn i sommersesongen. Vi har fått mange tilbakemeldinger og bestillinger fra folk som har vært her inne om vinteren, og har lyst til å oppleve fjellene våre om sommeren også, sier bestyreren på Leirvassbu.

Grotter og tårn

Fra Spiterstulen er det Svellnosbreen som gjelder, forteller Bjørn Andreas Ovesen.

– Det er en del av familien som driver stedet som har tatt over breføringen, og vi har daglige turer til Svellnosbreen. I høysesongen tilbyr vi også en lengre tur over Svellnosbreen og opp til Galdhøpiggen.

Ovesen forteller om en unik opplevelse for den som tar turen inn til Svellnosbreen.

– Selve breturen er overkommelig, og de aller fleste synes det er veldig spennende å kunne gå inn i isen, ta på breen og se alle sjatteringene i blått. Vi kan ikke love at man får se isgrotter og -tårn, for breen forandrer seg fra dag til dag.

– Tidligere arrangerte vi også breguiding på Tverråbreen, men den har krympet dramatisk de siste årene. Blant annet dukket det opp et stup under breen som ingen visste at eksisterte.

Ifølge Ovesen er det veldig liten risiko forbundet med guidede brevandringer.

– Våre førere er nærmest vokst opp på breen, og har høy kompetanse på sikkerhet. Så lenge du går i taulag sammen med en guide, så er det trygt. Vi gjennomfører mange turer inn i isen sammen med leirskoleelever hvert år.

Brevandring

Jotunheimen er et av de beste områdene i Norge for brevandring, og det er mange firmaer og guider som tilbyr turer på de forskjellige breene.

Utstyr som kreves er bretau, og gjerne stegjern, isøks og hjelm, avhengig av type tur. Dette får man leid hos turarrangøren.

Du bør kle deg som ved en vanlig tur i høyfjellet, med varme vind- og vanntette klær, og solide fjellsko. Lue og votter, og ikke minst solbriller og solkrem, da isen reflekterer sollys også når det er overskyet.