Gå til sidens hovedinnhold

Store forventninger til Peer Gynt

Artikkelen er over 4 år gammel

Kulturminister Linda Hofstad Helleland og resten av de over 2000 publikummerne på Gålå gikk inn i amfiet med skyhøye forventninger til årets Peer Gynt forestilling nå i kveld.

GÅLÅ: Hofstad Helleland var stand-in for skuespiller Liv Ullmann og ble den som sto for åpningen av årets Peer Gynt stevne, før det ble invitert inn til premiere på den nye Peer Gynt forestillingen ved Gålåvatnet. Der Sigrid Strøm Reibo har regien

LES OGSÅ: Hun tok grep på Peer Gynt

Venter en magisk opplevelse

- Jeg har skyhøye forventninger. Jeg er sikker på at dette blir en magisk opplevelse. Det er et nytt kunstnerisk stjernelag som står bak forestillingen, sa Helleland.

Til GD fortalte Helleland at dette er første gang hun ser Peer Gynt forestillingen på Gålå.

- Jeg har alltid hatt lyst til å komme hit. Det er masse sommerfugler i magen. Jeg merker spenningen og har store forventninger. Ikke minst til det at forestillingen er satt inn i vår tid.

- Det er enestående det de har fått til her. Enestående teater med unik kunstnerisk kvalitet Det er skapt en destinasjon som skaper store verdier og ringvirkninger. Det er jeg mektig imponert over, sier hun.

Og hun mener Peer i Fronsbygdene har utviiklingsmuligheter.

- Dette har klart et potensial for videre vekst. Jeg var nylig i Kina og der snakket de om at kineserne drar til Norge på grunn av Ibsen Det er avgjørende å utvikle dette og satse stort videre, mener hun.

LES OGSÅ: En ytterst oppegående 150-åring

Vil bidra til utvikling

- Vil staten bidra til det?

- Ja, staten må være med å bidra framover. Dette har et stort potensial, sier hun og snakker om utvalget regjeringen har satt ned for å se på samarbeid mellom reiseliv og kultur.

- Dette motorer som dette turistene vil oppleve Slike fyrtårn må vi ha og utvikle. Det er slike vi vil ha på laget for å løfte kulturen, sa Helleland.

Hun mener Peer Gynt as har svært spennende tanker om hva dette kan utvikle seg til i framtida.

- Et modig valg

Stortingspresident Olemic Thommessen har sett forestillingen på Gålå flere ganger.

- Det har vært fine opplevelser. Jeg at forventning om at denne forestillingen vil være like bra, men at den er annerledes. Nå skal vi gi det en sjanse. Jeg har positive forventninger, sa han.

- Det var en veldig bra forestilling her i fjor. Når de hadde publikumsrekord da og tør å gjøre dette grepet. Når de endrer noe som er på toppen. Det er utrolig modig. Å endre en suksess. Måten å bli bedre på er å endre seg. Jeg har store forventninger, sa Åge Skinstad, direktør i NHO Innlandet før premieren.

- Jeg tror vi vil få et hel t annet inntrykk. Jeg forventer noe helt annet, sa han.

LES OGSÅ: – Fantastisk at vi får dele Peer-rollen

Forventer nye grep

Teateranmelder for Aftenposten, Mona Levin, er på premieren i kveld for å anmelde forestillingen.

- Jeg har store forventninger. Jeg var enormt betatt av Erik Ulfsby sin versjon. Ulfsby hentet ut mye nytt, det er jeg sikker på at Sigrid Strøm Reibo også har gjort. At vi lærer noe nytt, sier hun.

Og hun så fram til å se Jakob og Nils Ole Oftebro på scenen.

- Det er morsomt med far og sønn på scenen. På 50-tallet så jeg Toralf og Alfred Maurstad. Far og sønn gir en ekstra dimensjon. Peer Gynt er et stykke man aldri blir lei av, sa Levin til GD før premieren.

150 års jubileum

- Jeg har latt meg imponere over det som er skapt her de siste tre ukene. Tusenvis av timer er lagt ned i dette, sa administrerende direktør i Peer Gynt as, Marit Lien og ønsket velkommen til feiringen av 150 års jubileet for Peer Gynt.

- Her er det jobbet med hjerte, hjerne og med hele kroppen Vi vil at Norge og hele verdien skal kjenne til dette stykket om Peer Gynt, sa kunstnerisk leder Iren Repoen.

Jakob og Nils Ole Oftebro, resten av de profesjonelle skuespillerne og de over 60 frivillige er nå i gang på scenene ved Gålåvatnet.

Bildeserie

Se bildene fra Peer Gynt-forestillingen

SE BILDER: