Gå til sidens hovedinnhold

– Revolusjon i skiløypene

Artikkelen er over 6 år gammel

Venabygdsfjellet går nye veger i konkurransen om skiløperne. I et samarbeid med Swix er det nå utviklet en flytende glider som sprayes rett i sporet.

VENABYGDSFJELLET: Forsøkene som har pågått en tid, viser at sporene ikke bare gir bedre glid, men også at de blir fastere og mer holdbare, og øker dermed skigleden betydelig for brukerne.

– Metoden egner seg best på senvinteren, hvor det er faste spor og nattekulde, sier løypekjører Ola Isum.

Flytende glider

På sporleggeren er det montert tre tanker med flytende glider. For å få flytende glider er det brukt et miljøvennlig løsemiddel. Fra tankene sendes den flytende glideren til et automatisk doseringsanlegg med dyser som sender glideren direkte fra enden av sporleggeren og ut i sporene. De påmonterte tankene har forskjellig type glider, slik at riktig glider i forhold til temperatur blir lagt i sporet.

Utviklingen av utstyret er et samarbeidsprosjekt mellom Swix og Venabygdsfjellet turskiløyper, forteller lederen Harald Larsen. Foruten Swix selv, har næringsfondet i Ringebu kommune gått inn med økonomisk støtte til prosjektet, som hittil har vært strengt hemmelig.

Lang prosess

Lars Karløf i Swix, som har ansvar for forskning og utvikling av ny skismøring, forteller at de først og fremst har prøvd glider. Han legger til at de har jobbet intenst for å finne et løsemiddel som ikke er skadelig for naturen. Han ser ikke bort fra at det også med litt mer erfaring kan være mulig å legge ut festesmøring i bratte bakker. Ikke minst ser han store muligheter ved store skirenn for å oppnå rettferdige og like forhold for alle.

– Glideren sprøytes kun ut på flate strekninger, forteller Isum.

– Når en skiløper går gjennom det glidete feltet med lavt trykk på skiene, vil gliden merkes best når man trykker på i frasparket, forklarer Karløf i Swix.

– Forsøkene vi nå gjennomfører vil kunne gi oss verdifull erfaring. Etter hvert kan det komme flere typer festesmurning som kan gjøre både påsketurer og konkurranser til en lek og ikke et slit, sier Karløf.

Tester i påska

Harald Larsen, som er leder i Venabygdsfjellet turskiløyper SA, er veldig fornøyd og har stor tro på en slik utvikling. Han mener dette har vært en nødvendig grep på flere måter, ikke minst fordi det er stor konkurranse mellom skidestinasjoner som Sjusjøen, Øyerfjellet, Gålå og Skeikampen.

Han innrømmer at det har vært vanskelig å få inn nok frivillige bidrag til løypekjøring fra de mange hytteeierne på Venabygdsfjellet. Dette vil trolig sette fart i innbetalingene, når folk opplever at de har verdens beste skiløyper tror han.

En av dem som har forsøkt de nye løypene på Venabygdsfjellet, er veteranen Tor Aaløkken fra Ringebu. 82-åringen har gått Marcialonga og Birkebeinerrennet utallige ganger, og er svært begeistret.

– Fint at Venabygdsfjellet leder an i utviklingen, sier Aaløkken.

Ola Isum har fått mange spørsmål fra skiturister de siste dagene, og beklager at han har vært lite meddelsom.

– Vi fortsetter testingen nå i påska. Men vi innser at det ikke er mulig å holde dette hemmelig. Da måtte vi ha sperret av hele fjellet. Derfor vil alle som vil, i dag kunne gå i glidede spor mot Frisketjønn og mot Svartfjell, sier Ola Isum.

Passer lange turskiløp

Utviklingen i lange turskiløp som Birkebeinerrennet og Vasaloppet, viser at stadig flere toppløpere nå staker hele vegen med glatte ski.

Under de store turløpene har de lenge jobbet for på finne løsninger for hurtig smøring. Klister på ruller er blitt ganske vanlig, og i Marcialonga har de også forsøkt å legge ut klistermatter, hvor skiløpere kan gå over for å få en rask smøring.

Ved å glide løypene vil man oppnå like forhold for samtlige løpere, samtidig som man vil få fastere spor som holder selv med tusenvis av deltagere. Dette kunne ha gjort årets Vasalopp atskillig mindre krevende for løpere som lå et stykke bak eliten. Der gikk sporet etter hvert i oppløsning.

Forsøkene som nå utprøves på Venabygdsfjellet, må utprøves og godkjennes av det internasjonale skiforbundet (FIS) før det kan bli brukt i skirenn. Men de spennende forsøkene som nå prøves ut i vårt distrikt, viser at Norge er i front også på dette området.