Gå til sidens hovedinnhold

Sørafrikansk virus påvist i Innlandet

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at en person i Innlandet er er bekreftet smittet av den Sørafrikanske varianten av koronaviruset.

(Oppland Arbeiderblad): Det er det første tilfellet av varianten som er påvist i Innlandet fylke. Tallene mandag viser også sju bekreftede tilfeller av den britiske varianten i Innlandet fylke.

Det kommer ikke fram på FHIs rapport hvilke kommuner i Innlandet som er rammet av de nye virusmutasjonene.

Det var Hamar Arbeiderblad som først omtalte saken.

Importtilfeller

En gjest på restauranten Egon i Gjøvik 6. februar viste seg å være smittet og alle gjester som var der i samme tidsrommet ble bedt om å gå i karantene og teste seg.

Det var mistanke om et mutert virus, men kommunen har ikke fått tilbakemelding om at det var tilfelle når det gjelder gjesten som kom fra Oslo.

42 tilfeller av den sørafrikanske virusvariant er så langt påvist i Norge. De fleste smittehendelsene er knyttet til importtilfeller eller nærkontakter av disse, eller utbrudd i Oslo og Viken (Nordre Follo, Ås, Halden og Sarpsborg), Trøndelag (Trondheim) og Vestland (Ulvik og Bergen), skriver FHI.

40 utbrudd

I uke 6 har Folkehelseinstituttet fulgt opp smittesituasjonen blant annet i Oslo, Hurdal, Nittedal, Halden, Ulvik, Bergen, Trondheim, Bodø, Sarpsborg og Fredrikstad for å bistå i å kartlegge spredning av den engelske og sørafrikanske virusvarianten i kommunene.

Det er etterforsket mulig spredning til og i andre kommuner. I tillegg har FHI i uke 6 fulgt opp rundt 40 ulike utbrudd og hendelser blant annet i helse- og omsorgstjenesten, på arbeidsplasser, i skoler og barnehager og private husstander.

FHI opplyser at den engelske varianten er funnet i 26 prosent av tilfeller som er utbruddsrelatert. Utbrudd der man har mistenkt mer smittsomme varianter har vært prioritert, og det er mange prøver fra hvert utbrudd som er undersøkt.