Gå til sidens hovedinnhold

Sørgelig middagshandel

Artikkelen er over 1 år gammel

leserinnleggKjersti Jacobsen Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Ahhh – deilig med fersk skrei og rogn i februar! Særlig godt når en har slitt skikkelig for å få tak i den, slik vi som bor på Otta må gjøre. Det blir nesten som å dra ut på fangst.

Dagligvarehandel på Otta: Extra kjedelig middagsmat! Samme produkt i alle butikkene alle dager året rundt: Extra industrielt prosesserte ferdigvarer med Extra mye tilsettingsstoffer. Før, da det enda var en samvirkelags-ferskvaredisk her, kunne en gå til butikken med en glad forventning: «Får sjå kå døm har…» Nå blir handleturen preget av oppgitthet og ergrelse. Livskvaliteten er svekket, rett og slett.

Vi valfarter til nabobygdene på middagshandel – så lenge det varer. Samvirkelaget har etter det vi hører planer for å ensrette tilbudet i hele distriktet: Extra likt over hele fjøla. Hvorfor skal noen ha det bedre enn andre?

Ved reiser til Lillehammer eller Oslo finner en virkelig ut hva en går glipp av: Lange disker med de lekreste råvarer og ekspeditører som kan faget og vet hvordan de skal tilberedes. Her er det også super service, så ved hvert besøk bunkrer vi ferskvarer og får dem vakuumert i butikken og levert med en pose med isbiter, så varene ikke skal forringes på reisa til Nord-Gudbrandsdalen.

Jeg forstår det ikke er kundegrunnlag for å ha det samme tilbudet i våre butikker som i byene. Bare en to-meters disk med ferske, ubesudlede sesongvarer – skrei om vinteren, makrell om sommeren, sei og flyndre av og til. Og noen lokale kjøttvarer. Er det for mye å be om? Dette er en sak det ikke er mulig å stemme over i valg – for det er konsernledelsene og kjedene som bestemmer at vi skal ha det slik. Men det har like stor innflytelse på levekåra som mange av sakene vi stemmer over i lokalvalg. Og på folkehelsa! Så hva gjør vi?

Jeg er sterk tilhenger av å handle lokalt, men når tilbudet er så elendig som det er her i «byen» nå, svikter lojaliteten. For å støtte lokalt næringsliv bør en sjølsagt ete mye kjøtt – på det området er det faktisk mulig å få tak i reine friske råvarer direkte fra produsent i tillegg til at butikkene fører en del lokalt produserte varer. Kjempegodt, og dette vil vi gjerne ha mer av! Men ikke engang døler lever vel av kjøtt aleine …

Kjersti Jacobsen, Otta