Gå til sidens hovedinnhold

Sp spiser KrF og V til frokost

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Velgere har makt,
også mellom valg. Trofaste Ap-velgeres flørting med Sp har endret Arbeiderpartiet. I flere målinger er partiet igjen landets største. Fire måneder før stortingsvalget er maktbalansen på rødgrønn side i ferd med komme tilbake til normalen. Trygve Slagsvold Vedum slipper stadige spørsmål om hvor vidt han er statsministerkandidat, og Jonas Gahr Støre går inn i stortingssesjonens siste uker med litt mer selvtillit og trygghet enn på lenge.

Maimålingen Sentio har gjennomført for GD, viser at også i Oppland er Ap igjen størst. Eller i hver fall like store, som Sp. Etter katastrofemålingen i januar, er maimålingen en viktig sekunderingspost på vegen mot valget i september.

Stortingskandidat Rune Støstad snakker om at velgerne nå kjenner igjen partiet. Når partiet vinner tilbake velgere fra Sp, bekrefter det nettopp dette. Profilen er både skarpere og mer blankpusset, for eksempel i distriktspolitikken. Det er interessant, blant annet fordi målingen bekrefter at distriktspolitikk og landbrukspolitikk er en av de viktigste sakene for velgerne i Oppland.

Det blir neppe lettere å være KrF og V etter bruddet i jordbruksoppgjøret

Selv om Ap gjenvinner velgere fra Sp, ligger Sp fortsatt skyhøyt over nivået fra valget i 2017. Et fall fra 38 til nærmere 32 prosents oppslutning fra januar til mai, oppleves neppe som noe nederlag i et parti som også på denne målingen ligger nesten ni prosentpoeng over valgresultatet fra 2017.

Senterpartiet eter rett og slett både Venstre og KrF. Ifølge GDs måling har Sp spist halve KrF, og en nesten like stor del av Venstre. Småpartienes kompaniskap med Høyre tærer hardt på oppslutningen i distriktene, og det blir neppe lettere å være KrF og Venstre i Oppland etter bruddet i jordbruksoppgjøret.