Rentene øker, strømprisene er rekordhøye og matvareprisene stiger. Drivstoffprisene er også høye, selv om det har flatet noe ut de siste månedene.

Ifølge Naf kan det være tusenlapper å spare på å gå gjennom bilholdet og se på hvilke utgifter man faktisk har knyttet til bilbruk.

– Det er mye du kan gjøre selv for at bilholdet skal bli billigere og det er slett ikke vanskelig. Bare ved å ta av takboksen kan du redusere forbruket med rundt ti prosent, sier Jan Harry Svendsen i Naf.

Flere muligheter til innsparinger

Naf peker på flere potensielle muligheter til å gjøre innsparinger og peker på både forsikringer og det å følge jevnlig med på drivstoffprisene.

Blant annet råder de bilister til å skaffe seg applikasjoner på telefonen som viser når drivstoffprisene er på sitt rimeligste.

– De gir en god oversikt over hvor og når drivstoffet er på sitt rimeligste. Med en slik app er det enkelt å følge med også når du er på steder der du ikke er kjent, sier Svendsen.

For dem som kjører elbil er det også naturligvis mye penger å hente på å lade bilen når strømprisene er på sitt laveste i løpet av døgnet.

I tillegg anbefaler Naf at dekkene kan hjelpe deg å få ned forbruket.

– Rett dekktrykk sørger ikke bare for at forbruket reduseres. Rett dekktrykk øker også sikkerheten og fremkommeligheten fordi dekket har optimal kontakt med underlaget, sier Svendsen.

Dette er Nafs fem sparetips

  • Sjekk forsikringene du har. Stemmer kjørelengden med ditt bilbruk? Hent inn priser fra andre selskap og sjekk om du har medlemskap i organisasjoner som gir rabatter hos selskapene.
  • Fyll drivstoff når det er rimelig. Prisene på drivstoff varierer voldsomt gjennom uken. Fyller du 30 liter drivstoff i uken vil du spare 60 kroner per fylling om drivstoffprisen varierer med to kroner. Kjører du elbil, lader du når strømmen er på sitt billigste gjennom døgnet. Som oftest er det på natten.
  • Sjekk dekktrykket. Rett dekktrykk senker forbruket og øker sikkerheten fordi dekket får optimal kontakt med underlaget.
  • Ta av skistativ og takboks. Å kjøre med skiboksen på øker forbruket med rundt 10 prosent.
  • Tøm bilen for ting du ikke bruker. Økt vekt betyr økt forbruk. Tøm bilens bagasjerom og kupe for ting du ikke bruker.