Gå til sidens hovedinnhold

Spør mer – og vis at du bryr deg

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Å prate om psyken vår er fortsatt et tabu for mange. Årets tema for Verdensdagen for psykisk helse er «Spør mer», og vi kan alle gjøre en innsats for å være mer oppmerksomme, vise interesse, spørre – og vise at vi bryr oss.

Tid til å lytte

I over 45 år har Kirkens SOS snakket med mennesker om livets små og store utfordringer. Vi besvarer nærmere 500 samtaler hvert eneste døgn. Og vår erfaring viser hvor mye det kan bety å bli spurt om det som er vanskelig, av noen som har tid til å lytte på svaret.

Alle har en psykisk helse. Og alle mennesker møter situasjoner som utfordrer den i løpet av livet. Samtalene vi har med de som ringer og skriver til oss handler ofte om tap: Tap av kjærlighet, helse, økonomisk selvstendighet, frihet til å gjøre det man selv ønsker, verdighet, tap av mennesker vi er glade i. Det er verken rart eller flaut, det er menneskelig!

Gi rom, og forståelse

Likevel er det å snakke om at man har det vanskelig psykisk, noe som føles helt umulig for mange. Derfor må vi alle være oppmerksomme på hverandre, og spørre hvordan vi har det – men bare det å stille spørsmålet, er ikke nok. Vi må også ta oss tid til å lytte på svaret, vise at vi faktisk lytter og ønsker å forstå. Vi må gi den andre rom til å snakke og kanskje også til å kunne være stille sammen – uten skjerm eller andre ting som vil ha vår oppmerksomhet.

Senk tempo og hold en kopp kaffe i hånda

«Midt i et bunnløst mørke, kontaktet jeg dere, og med små spørsmål om store ting begynte lysene å tennes rundt meg. Det er fortsatt mørkt, men det er små lys som beveger seg rundt. Kanskje var det nå det snudde? Kanskje er det nå jeg overlever. Jeg lever i alle fall.» Dette er en tilbakemelding fra en som har skrevet til oss.

Hvordan har du det, egentlig?

Tidligere ishockeyspiller Erik Follestad har nylig lansert en podcast, kalt «Hvordan har du det, mann?». Her inviterer han gjester som Jon Almaas og Morten Ramm, og snakker om hvordan det er å være mann og snakke om følelser. I en episode ble det fortalt en historie hvor det kom fram hvor stor forskjell det er på å få spørsmålet «Hvordan har du det?», hvor en bare kan svare, «Jo, fint», og spørsmålet «Hvordan har du det – egentlig?». Dette lille ordet viser at en ikke bare spør for å være høflig, men fordi man faktisk ønsker et ordentlig svar, og har tid til å lytte til det svaret.

Vi oppfordrer absolutt alle til å følge oppfordringen om å spørre mer. Men vi håper også at vi kan tenke litt over måten vi spør på, og hvilken situasjon vi er i. Det er ikke nok å slenge ut et «Hvordan har du det?» idet du passerer en kollega i gangen. Men et «Hvordan har du det – egentlig?», over en kaffe, eller i lunsjen, kan bety enormt mye.

Hilde Stokke Lothe, leder Kirkens SOS Innlandet, Lillehammer