Vinden kan bli avgjørende søndag - i dag var Jansrud nest raskest på utfortrening i OL-løypa

Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Alexander Aamodt Kilde håper å ha værgudene på sin side søndag.

Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Alexander Aamodt Kilde håper å ha værgudene på sin side søndag. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Kjetil Jansrud hadde for annen dag på rad bare en løper foran seg på resultatlisten etter en ny trening i OL-løypa i utfor.

DEL

Denne gangen var det italienske Christof Innerhofer som snek seg 1/100 sekund foran nordmannen.

Småfeil kan avgjøre

Det kan gå mot et svært jevn OL-utfor søndag hvor småfeil kan bli svært utslagsgivende. Nå er det dessuten varslet kraftig vind som kan ødelegge. Mellom nummer en og 12 på fredagens trening skilte det bare 1,01 sekund. De to beste var derimot i en liten klasse for seg, for sveitsiske Beat Feuz på tredjeplass var 44/100 bak.

Aksel Lund Svindal tok det relativt forsiktig på første gjennomkjøring, men var litt bedre med fredag med 5.-plassen. Han var 65/100 sekund bak.

Aleksander Aamodt Kilde var nummer ti, men bare 11/100 bak Svindal.

Ifølge løperne er OL-løypa relativt lett med mange svinger og nesten de eneste utfordringene er de mange hoppene. Fartsløperne kommer fra noen av verdens tøffeste utfortraseer som Lauberhorn-løypa i Wengen (lengst), "Die Streif" i Kitzbühel og Kandahar-løypa i Garmisch-Partenkirchen.

Utsatt for vind

Utforløypa i Jeongseon er utsatt for vind. Det kan bli avgjørende for hvem som stikker av med det gjeve OL-gullet søndag.

At værgudene kan få en finger med i spillet er både Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud klare på.

– Hvis det blir vind søndag, blir det garantert urettferdige forhold. Særlig i den øvre delen av løypa kan det bli et problem, for den ligger på en åskam. Der er det vindutsatt. Vi håper det blir stille, men det er meldt vind, sier Aksel Lund Svindal til NTB.

Kjetil Jansrud sier forholdene var noenlunde jevne under onsdagens treningsomgang, men stoler ikke på at det samme blir tilfellet søndag.

– Dette er et sted og et renn som er utsatt for vind. I og med at løypa i tillegg er forholdsvis kort, kan vinden være en «gamechanger», sier han.

Ujevnt

– Du frykter at det kan bli urettferdig?

– Hvis vinden kommer og går, blir det urettferdig. Det har vi opplevd før, og det er en del av sporten, men vi ønsker selvfølgelig ikke at det skal være sånn, sier det norske medaljehåpet.

Han tror ikke arrangøren kommer til å ta grep i håp om å få avviklet rennet under så like forhold som mulig.

– Jeg ser ikke på det som noen mulighet at de for eksempel begynner å endre på rekkefølgen på rennene, sier Jansrud.

Han understreker at det først og fremst er søndagens renn værgudene kan komme til å påvirke.

– Det er selvfølgelig utforrennet som er mest utsatt, og i og med at løypa er forholdsvis kort, har de vel ikke mulighet til å flytte ned starten. Jeg er spent på hvordan det blir, sier 32-åringen.

Andre utfordringer

Aksel Lund Svindal sier OL-bakken stiller utøverne overfor en annen type utfordring enn han selv og konkurrentene har stått overfor i verdenscupen de siste ukene.

– Det er en bakke som er veldig annerledes enn de vi har kjørt den siste tiden. Januar er for oss en måned med mange klassikere som Kitzbühel og Wengen med mye action. Her føles det mye roligere. Snitthastigheten er lavere og løypa kortere, sier Svindal – og tilføyer:

– Det er lettere å komme helskinnet i mål, det blir ikke mange krasjer her, men det er heller ikke spesielt lett å kjøre fort.

– Passer løypa deg?

– Jeg tror faktisk den passer meg godt, ikke minst fordi Kjetil vant verdenscuprennet her for to år siden. Vi kjører ofte fort i de samme bakkene, og er én av oss langt bak, er ofte den andre det også. I tillegg kjører vi på det samme utstyret. Er mitt utstyr raskt, er hans det også.

Søndag kommer svaret på om Jansrud, Svindal eller Aleksander Aamodt Kilde blir tidenes første norske OL-mester i utfor. Med eller uten værgudenes hjelp.

Artikkeltags