Birken kan bli en kald fornøyelse

Statsmeteorolog John Smits melder været foran Birken - og har én god og én dårlig nyhet.

Statsmeteorolog John Smits melder været foran Birken - og har én god og én dårlig nyhet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det meldes ned mot 20 minusgrader ved start på Fredagsbirken, og nesten like kaldt lørdag morgen. – Trøsten er at det blir enklere å smøre skiene, sier statsmeteorolog John Smits.

DEL

Et kortfattet værvarsel for fredag og lørdag lyder: Kaldt vær med rolige vindforhold.

– Fredag morgen kan det bli under 20 minusgrader på Tingstadjordet på Rena, og over fjellet blir det neppe varmere enn fem minusgrader i løpet av dagen, sier John Smits.

Minus 20 på start

Meteorologen forteller at det er kald luft fra nordøst som kommer inn over Østlandet denne uka.

– Det er vanskelig å spå skydekket, men det er det som bestemmer temperaturen til helga. Dersom det er lite skyer om natta, kan vi få temperaturer under 20 minusgrader, men heldigvis er det meldt lite vind på fredag. Utfordringen i kulda er å holde varmen, men med sola i ryggen på vei opp til Dølfjellet vil nok mange merke at temperaturen blir mye mer behagelig. I utforkjøringene på den andre siden av fjellet, kan det til gjengjeld bli skikkelig kaldt.

Les også: Disse kjendisene skal gå Birken

Lørdag er det ventet omtrent like lav temperatur på morgenen, men muligheter for litt mer skyet vær og litt mildere i løpet av dagen.

– Vinden dreier mer vestlig, og tar med seg varmere luft. Samtidig blir det litt mer vind. Dagtemperaturen blir nok litt høyere, men det ser ikke ut til at det blir plussgrader på noe tidspunkt lørdag heller.

Trått føre, men lett å smøre

Når det gjelder føreforholdene, har Smits én god og én dårlig nyhet:

– Det er litt kaldere enn vanlig, til å være midten av mars, så det blir nok ikke rekordføre. I 2015 var det sludd på starten av Fredagsbirken, og nullføre og plussgrader over fjellet, og så ble det kaldere, med betongspor på lørdag. Slik blir det ikke i år. Men fordelen er at det blir enklere å smøre - løperne slipper å forholde seg til flere typer føre. I år er det tørrvoks som gjelder.

Artikkeltags