Gå til sidens hovedinnhold

Fremad har gjenoppstått

Artikkelen er over 12 år gammel

Etter vårt besøk på Ekebergsletta, der laget spiller sine hjemmekamper, kan vi slå fast at dette ikke bare er en moroklubb. Her snakker vi om en klubb med klare sportslige ambisjoner.

- Klare ambisjoner

- Selv om fotball skal være en lek og mye moro er dette en klubb med spillere med ambisjoner om å klatre mange divisjoner de neste årene, sa Håkon Jøndal Nakling, styreformann og initiativtaker bak Fremad Famagusta, før kampen mot Skeid 2.

Ambisjonene er likevel ikke større enn at Sveinung Skeie Ljones klarte å forsove seg til kampstart, som var klokken 20.15! Dommer Hermann Kopp møtte heller ikke opp.

- Han dømte i går og gadd ikke dømme i kveld, var hans svar da jeg ringte ham og spurte hvorfor han ikke hadde møtt, sier en oppgitt Nakling.

Det kan tyde på at dommeren prioritert god mat og familie på en sein fredagskveld. Kanskje ikke så rart, vi snakker tross alt om 8. divisjon og høljende regnvær....

Nakling jobbet desperat for å få tak i dommer, men lykkes ikke. Løsningen ble at Ljones, som hadde våknet, fikk som straffe å dømme kampen. Uten fløyte, men det gikk, det også.

Fem x Nakling

Kampen, som ble spilt på en blytung gressbane, og der det var kort mellom de kraftige regnbygene hadde samlet tusenvis av måker som tilskuere. De sørget for skikkelig liv, mens Nakling (fem mål) og hans lagkamerater sørget for å vinne kampen 9-4. Eller ble det 6-4.

Litt usikkert, men mine fem scoringer står uansett protokollført, smilte scoringsmaskinen Nakling. Tross det våte været, og måkebråket, var det ganske trivelig å være til stede på en 8. divisjonskamp, også. Laget består av 18-spillere. 17 fra Lillehammer og en fra Dombås.

- Som du sikkert merket deg var det mye kvalitet ute på banen her i dag. I takt med opprykkene vil vi sørge for å holde topp kvalitet på mannskapet vårt, sa Nakling og smilte lurt.

- Der går nok ikke mange årene før Oslo kommune må bygge tribuner på hjemmebanen vår, for etter hvert vil vi nok ikke bare ha måker på sidelinjen. Vi skal bli Oslos nye stoltheter, sa Nakling, ja, så selvsikkert at vi er litt i tvil om han faktisk ikke snakket i fullt alvor?.

- Lei pendlingen

- Mange av dere spilte i den lokale fotballen hjemme i Lillehammer-området, sist sesong. Hvorfor valgte dere å lage deres egen klubb i Oslo, for å spille 8. divisjonsfotball?

- Ideen kom i fjor høst da jeg var utrolig lei av å reise hundrevis av kilometer hver helg, og jeg visste at jeg ville ha 18-20 mann bak ideen. Som sagt, så gjort. Nå er vi i ferd med å bygge en mønsterklubb, så merk dere navnet allerede, sa Nakling, mannen som nektet på at han lever i en drømmeverden.

- Dette er starten på noe stort. Vi skal ta vare på all heder og ære som vår moderklubb hjemme på Lillehammer opplevde i sin glansperiode. Det er nok ikke siste gang GD må til Oslo for å møte Lillehammers mest fremgangsrike fotballgutter, sa Nakling der han både varmet opp, snakket med GDs medarbeider og samtidig også måtte ta en telefon eller to. Vi snakker her om superaktiv, engasjert og stor Lillehammer-patriot. Nakling hadde også følgende klare melding:

- Klubben skal fange opp personer fra Lillehammer som har flyttet inn til Oslo, og som er gode nok til å spille på FF. Det er ikke sånn at vi henter inn spillere kun fordi de er flyttet til Oslo. Her kommer mye om mine visjoner og målsetting for laget inn. Da jeg startet dette arbeidet la jeg følgende klare sportslige plan: om seinest fem år skal spille i 4. divisjon! Her fikk Nakling en bred støtte av en tydelig samstemt spillergruppe med kaptein Lars Floberghagen i spissen.

Startet på Ekrom

23-åringen, som vokste opp på Ekrom i Lillehammer svarte slik på spørsmålet om navnevalget:

- Vi ville ha et navn med Lillehammer-klang. Derfor ønsket vi å børste støvet av Fremad-navnet, som var historie i hjembyen min før jeg var født. Jeg har imidlertid hørt mange gode historien om tiden der Fremad og Mesna herjet. Oslo fotballkrets forlangte at vi måtte ha to navn. Derfor valget vi Famagusta. Navnet til laget som overrasket i Champions League forrige sesong. Akkurat som vi skal overraske alle våre motstandere her i Oslo, sa Nakling.

- Dere har startet med fire strake, så det går etter planen foreløpig. - Vi er gode, og vi skal bli bedre, sa Nakling, som står bokført med ni fulltreffere, så langt.

Gult passet ikke

- Gult og svart var Fremads draktfarge. Dere stiller i lyseblått. Hvorfor?

- Gult minner oss for mye om steder og byer vi helst ikke vil sammenlignes oss med. Derfor valgte vi en annen farge, svarte Nakling kontant, før han la til:

- Vi skal ta opp igjen dette spørsmålet neste gang vi skal skifte drakter. For det skulle selvsagt vært moro og hatt originalfargen til klubben i våre hjerter, sa Nakling, som personlig har tatt med seg en kvalitetene fra den forrige utgaven av Fremad. Nemlig Tor Jevnes scoringsegenskaper......