Gå til sidens hovedinnhold

Kenneth Gangnes legger hoppskiene på hylla

Artikkelen er over 2 år gammel

Han begynte å hoppe på ski allerede som fireåring. Nå setter skadene stopp for Kenneth Gangnes karriere i hoppbakken. Kolbu-hopperen har i flere år vært bosatt på Lillehammer,

– Jeg bestemte meg for å legge opp i forrige uke. Det er vemodig. Det er med veldig blanda følelser at jeg sier stopp. Jeg føler en form for lettelse, men samtidig er det tungt å gi fra seg drømmene. Jeg gir meg ikke uten å ha prøvd, men det nyttet ikke lenger, sier Gangnes.

Vant på hjemmebane

29-åringen kan se tilbake på en flott karriere i hoppbakken. For tre år siden vant han et verdenscuprenn på hjemmebane i Lillehammer. I 15/16-sesongen ble Kolbukameratene-hopperen nummer tre i verdenscupen sammenlagt. Han har også gull (lag) og sølv (individuelt) fra skiflygings-VM i 2016. Gangnes ble norsk mester i stor bakke samme år.

– Når du ikke får beina til å bli helt hundre, ser jeg ikke poenget i å fortsette. Å slure rundt på 90 prosent gjør at jeg ikke kommer tilbake på det nivået som jeg ønsker. Faren er for stor til at det skjer noe nytt med kroppen, føler jeg. Helsa er ganske bra nå, og jeg er i full trening, men det føles ikke 100 prosent ut. Det er fortsatt enkelte ting som kroppen reagerer på, forteller totningen.

Orket ikke snakke

Lårtrøbbel gjør at Gangnes gir opp comebackdrømmen.

– Den siste smellen tok fra meg nattesøvnen. Jeg kom ikke i gang som jeg ønsket i starten av desember. Det oppsto en uvisshet siden vi aldri helt fant ut hva som hemmet låret. Jeg forsto hvor sårbart ting er. Det var noe med muskulaturen i låret. Alt gjorde dritvondt. Plutselig slet jeg med å gå i trapper. Ting bare sviktet, og jeg følte meg ganske dårlig, sier Gangnes.

Han har trengt tid alene på Lillehammer. Derfor har den sympatiske totningen også vært vanskelig å få tak i den siste tiden.

– Jeg er veldig glad for at så mange har spurt meg om hvordan det går, men jeg gikk nok litt inn i min egen boble. Jeg orket ikke å snakke om knær hele tiden. Jeg fikk det helt opp i halsen å prate om dårlige knær. Det var nødvendig å holde litt avstand, forteller en åpenhjertig Gangnes.

Bestemte seg før jul

Landslagsledelsen og familien fikk beskjeden dagene før julaften.

– Det var godt å kunne ta en beslutning før jul. Det gjør at jeg igjen kan legge meg og sove om natta. Det har vært en vanskelig avgjørelse. Det er 25 år av livet mitt som har gått til å jakte drømmer og mål. Noen av dem nådde jeg, sier Gangnes.

– Jeg håper på en framtid i hoppsporten. Jeg har allerede pratet med hoppsjefen (Clas Brede Bråthen). Håpet er at jeg kan få en rolle i hoppsporten, selv om det ikke blir mer hopping for min del. Kanskje tar jeg turen til hoppuka, men det får være opp til dem som bestiller billetter. Jeg har ikke noe mot å se på hopprenn, selv om jeg ikke selv deltar. Det hadde vært hyggelig å være med under hoppuka, forteller Kolbukameratene-hopperen.

Hylles av landslagsledelsen

Landslagssjef Alexander Stöckl mener Gangnes har tatt en voksen avgjørelse.

– En veldig trist beskjed å få, men helt klart en avgjørelse tatt med sunn fornuft. Jeg kan bare takke Kenneth for alle de fantastiske øyeblikkene han har gitt oss, ikke minst hans bidrag til å skape en fantastisk kultur blant utøverne. Han har levd etter våre verdier på beste måte, og jeg ønsker Kenneth lykke til i en ny fase i livet. Jeg håper selvfølgelig at han fortsatt vil være en del av hoppfamilien og bidra med sin solide kompetanse, sier Stöckl.

Lang helsejournal

Sportssjef Clas Brede Bråthen er tydelig på at Gangnes har en framtid i norsk hoppsport.

– Kenneth er en hopper som virkelig hadde alt, og som har videreført norsk hoppsports stolte tradisjoner på en meget god og verdig måte. Få, om noen, har levert slike resultater med en lignende helsejournal. Han har vært godt likt av alle, uansett hvor man kommer fra og hvilke rollen rolle man har. Slike utøvere er det ikke alle forunt å jobbe med. På vegne av Hopp-Norge vil jeg si «tusen, tusen takk, Kenneth», sier Bråthen.