Leie av telt og smøreboder har vært et millionsluk for Lillehammer Skifestival

- Utstrakt bruk av provisorier til smøreboder og vip-telt har gjort at kostnadene i Lillehammer har skutt i været, ifølge arrangementsansvarlig i Norges Skiforbund, Terje Lund

- Utstrakt bruk av provisorier til smøreboder og vip-telt har gjort at kostnadene i Lillehammer har skutt i været, ifølge arrangementsansvarlig i Norges Skiforbund, Terje Lund Foto:

Gjennom årene har Lillehammer Skifestival brukt millioner på leie av provisorier til verdenscupen - penger som med fordel kunne vært brukt på permanente anlegg.

DEL

Det sier arrangementssjef Terje Lund i Norges Skiforbund. Han sier de økonomiske problemene i Lillehammer skifestival også kan forklares med høy arenaleie til Lillehammer Olympiapark og begrenset publikumspotensiale.

Onsdag skrev GD om den siste pengesøknaden fra Lillehammer skifestival. Det kriserammede selskapet står uten muskler til å arrangere vinterens Raw Air om ikke det offentlige garanterer for halvannen million kroner.

Les også: Må avlyse Raw Air uten økonomisk nødhjelp fra kommunen

Les også: Vi har Vår Herre med på laget. Da må Lillehammer ordne resten

På politikernes bord

Søknaden fra skifestivalen kommer kort tid etter at kommunen har forskottert det kommunale tilskuddet for 2019 på fem millioner kroner, og bare ei drøy uke etter at politikerne ble orientert om selskapets negative egenkapital på ti millioner kroner.

Torsdag skal formannskapet og kommunestyret ta stilling til garantisøknaden. Om noen uker skal de vedta hvordan verdenscup-aktiviteten skal innrettes for framtida, herunder om de vil dekke millionunderskuddet i selskapet sammen med Norges Skiforbund.

Permanent bygningsmasse

– Dersom Lillehammer skal fortsette som verdenscuparrangør, noe Norges Skiforbund har et ønske om, tror jeg det er helt nødvendig å sørge for noe mer permanent bygningsmasse, sier Terje Lund i Norges Skiforbund.

– Det som er beklagelig for Lillehammer sin del, er at de høye kostnadene ved innleie av provisorier ikke har blitt tatt tak i tidligere. Selskapet bruker årlig flere hundre tusen kroner på leie av smøreboder og VIP- telt. Bare for årets Raw Air er det budsjettert med 750.000 kroner til provisorier.

Det ville vært mer enn regningssvarende for Lillehammer over tid å sørge for permanent bygningsmasse, slik de andre arrangørene har gjort, sier han.

Ikke rigget for verdenscup

Han sier utfordringen i Lillehammer hele tida har vært at anleggene er bygd for et OL, ikke for verdenscup. Og etter OL ble store deler av bygningsmassen fjernet fordi det var provisorier. Spesielt store er utgiftene til smøreboder under verdenscupen i langrenn, sier Lund.

Han viser til at de andre arrangørene stort sett har mer permanente løsninger. Det gir et annet kostnadsbilde og åpner for en mer langsiktig tenkning, ifølge arrangementssjefen.

Granåsen ganger ti

– Hvilke andre forhold gjør det dyrere å arrangere verdenscup i Lillehammer enn ved de andre arrangørstedene?

– Det handler om arenaleie, publikumsoppslutning og i noen grad godtgjørelse til frivillige. Mens arenaleien for Granåsen eksempelvis er 75.000 kroner, må Lillehammer Skifestival betale nærmere en million i arenaleie til Lillehammer Olympiapark.

- Når det gjelder staben av frivillige, gis det ikke godtgjørelse for dette verken i Granåsen, Kollen eller Vikersund. I Lillehammer, derimot, er etablert en praksis at lag og foreninger får betalt for å stille med mannskaper. Det bidrar også til et noe høyere kostnadsbilde i Lillehammer, sier Terje Lund i Norges Skiforbund.

Må være bærekraftig

– Norges Skiforbund eier 20 prosent av Lillehammer Skifestival og vil på et tidspunkt bli bedt om å bidra til å dekke opp negative egenkapital for å komme videre. Hvilke krav har skiforbundet i den forbindelse?

– Norges Skiforbund ønsker og ha verdenscup i Lillehammer. Jeg kan ikke svare på hvilke krav vi vil stille. Lillehammer er viktig for Norges Skiforbund og for det internasjonale Skiforbundet, og det er ikke minst viktig med gode arrangører som kan tilby snøforhold i starten på sesongen. Men over tid er det viktig at alle arrangement er bærekraftig både for NSF, for lokal arrangører og for det lokale miljøet, sier Terje Lund i Norges Skiforbund.

Dette er skifestivalen

Lillehammer Skifestival ble etablert i 1997 for å arrangere verdenscup i Lillehammer. Størst på eiersiden er Lillehammer kommune med nær 65 prosent av aksjene og Norges Skiforbund med 21 prosent.

Øvrige eiere er: Lillehammer Olympiapark AS, Lillehammer Skiklub, Lillehammer sentrum Drift AS, Samarbeidende Skilag, Strandtorget Senterforening (S) og Norges Toppidrettsgymnas Stiftelsen.

Mot slutten av fjoråret ble det kjent at selskapet ikke evner å betjene gjelda si og at de har en negativ egenkapital på 10 millioner.

Artikkeltags