Tidligere Tour de France-vinner: – Dere kan være stolte av Edvald

ENDELIG: Edvald Boasson Hagen vant i Kristiansand torsdag, for første gang på nesten fire måneder. Tidligere Tour de France-vinner Bradley Wiggins sier likevel at Norge har grunn til å være stolt over rudsbygdingen.

ENDELIG: Edvald Boasson Hagen vant i Kristiansand torsdag, for første gang på nesten fire måneder. Tidligere Tour de France-vinner Bradley Wiggins sier likevel at Norge har grunn til å være stolt over rudsbygdingen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Vinneren av Tour de France 2012, Bradley Wiggins, tar oppgjør med alle som er skuffet over Edvald Boasson Hagens resultater det siste året. – Vær stolte av ham, sier Wiggins og kaller Edvald "ekte sosialist".

DEL

De to var lagkamerater i Team Sky, og Boasson Hagen var på laget da Wiggins sikret seg den gule trøya i verdens største etapperitt for sju år siden. Wiggins som kaptein, rudsbygdingen som én av hans hjelperyttere.

Det norske sykkelnettstedet procycling.no har intervjuet briten. Da Edvald kom til Team Sky i 2010, uttalte Wiggins:

– Alle vet at Edvald nok er den mest talentfulle rytteren i sykkelfeltet, akkurat nå. Han er i stand til å gjøre akkurat som han vil, uttalte Wiggins i en intervju i 2010 da både han og rudsbygdingen var nye i Team Sky.

Ni år seinere minner Wiggins om at 32-åringen fra Lillehammer er kaptein på Dimension Data og gjennom karrieren har vunnet Eneco Tour sammenlagt), Tour of Norway tre ganger, har tre etappeseirer fra Tour de France, to fra Italia Rundt (én av dem lagtempo), GP Ouest France – Plouay, Vattenfall Cyclassics, Tour of Britain sammenlagt, VM-sølv i fellesstart og VM-bronse på lagtempo, samt en rekke etappeseiere ellers i store ritt.

– Edvald har hatt en fantastisk karriere, sier Wiggins, som vil ha seg frabedt norsk skuffelse over Edvald.

– Boasson Hagen har ikke hatt den utviklingen gjennom karrieren som mange hadde håpet på. Var det galt av ham å signere for Team Sky? er ett av spørsmålene Wiggins svarer på:

– Edvald var en stor del av min Tour-seier, og ofret mye for å hjelpe meg det året. Han vant Gent-Wevelgem og har hatt en god karriere. Han har alltid jobbet for andre ryttere, og brukte jo mange år i Sky. Mens han har vært i eksepsjonell form, har han ofret seg for andre ryttere. Det er vanskelig, det der. Det er to forskjellige ting å håndtere egne og andres forventninger. Han har hatt en fantastisk karriere, og jeg mener det blir feil å stille spørsmålet «hvor har det gått galt». Han var en maskin for oss.

Wiggins mener at halve problemet er at det ble vanskelig å spesialisere seg.

– Edvald var også villig til å utfordre seg selv. Han var villig til å gå ned mye i vekt for å se hvor godt han kunne klatre, og han var villig til å prøve nye ting. Han er en utrolig fin fyr, Edvald, og det er det kanskje en del av nedsiden ved ham, at han ikke står opp for seg selv. Jeg har imidlertid sett ham gjøre noen fantastiske ritt, blant annet etappene han har vunnet solo i Tour de France. Dere skal være stolte av ham i Norge. Han er en flott ambassadør for landet deres. Han er også en skikkelig sosialist. Han har alltid bodd i Norge og betalt skatten sin. Han har ikke pissed of to Monaco og sånt, så vær stolt av ham.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken