Flere personer med forbindelser til Lillehammer IK, både gjennom yngres avdeling og som styrerepresentanter for klubben på forskjellige tidspunkt, var i vitneboksen i forbindelse med tvisten mellom Tor Erik Nilsen og Lillehammer IK. Saken går denne uken for Sør-Gudbrandsdal tingrett og selve tvilen ligger i om Lillehammers økonomiske begrunnelse for å sparke Nilsen var gyldig eller ei.

I vitneboksen torsdag sa både Tom Jøstne, nå trener hos NTG og videoansvarlig for det norske herrelandslaget, og tidligere styremedlem Dirk Clemens at de begge synes oppsigelsen virker merkelig.

– Jeg synes det virkelig uforståelig med tanke på Nilsens erfaringer og kunnskap, sa Jøstne fra vitneboksen.

–  Jeg synes det er rart at Nilsen fikk sparken to uker inn i et nytt budsjettår. Det sier jeg etter selv å ha jobbet med budsjettet for klubben tidligere, fortalte Clemens.

Sistnevnte valgte å trekke seg fra sitt styreverv i klubben på tampen av 2014, da det ble diskusjoner rundt lønningene til daglig leder Øystein Tronrud. Clemens mente det var rart at dette ikke ble diskutert å anså lederens lønning som "fredet".

Også Anders Gjøse, den tidligere assistenttreneren, var i vitneboksen. Han var i likhet med de nevnte undrende til oppsigelsesgrunnlaget.

Klomsæt gikk i vitneboksen

Nilsens advokat, Sigurd J. Klomsæt, var selv det første vitnet i rettssaken mellom partene i Sør-Gudbrandsdal tingrett torsdag. Han vitnet om sakens gang så langt, og la ingenting i mellom da han - til Nilsens forsvar - hevdet at oppsigelsen som ble gitt i januar 2015 er ugyldig.

– Det er svært sjeldent at jeg selv kaster kappen. Dette er tredje gang. Jeg vitner fordi jeg synes denne saken er helt unødvendig. Jeg har redegjort for at jeg har hatt nærmere 3.000 arbeidsrettssaker, og kjenner både hockeyen og arbeidsretten godt, sa Klomsæt fra vitneboksen.

Les også: Reichenberg ville avbryte kontrakten med L.I.K.

– Jeg kan ikke se at de kan påberope seg å ha spart en eneste krone etter å ha sparket Tor Nilsen. Den måten dette har blitt drevet på kan føre til Lillehammers undergang. De som har vært ansvarlig skal følges personlig av det. Man behanlder ikke folk slik i 2014 eller 2015, sa Klomsæt videre.

Les også: Lillehammer IK tilbød Nilsen forlik i desember

Se tidslinje over Nilsen-sakens forløp nederst i saken.

Tenker på egne barn

Tidligere styreleder i Lillehammer IK Lars Tvete måtte be om pause da Tor Erik Nilsen rettet sterke anklager mot han og flere styremedlemmer fra vitneboksen, da han ga sin partsforklaring før Klomsæt vitnet.

Påstandene Tvete reagerer på, kom allerede opp under innledningsforedraget til Nilsens advokat Sigurd J. Klomsæt på rettssakens første dag onsdag. Klomsæt hevder at Nilsen ikke i første rekke ble oppsagt på grunn av økonomien i klubben, men av andre grunner.

– Tvete og Menkerud har ambisjoner for egne barn i klubben, som treneren (Nilsen) ikke er enig i. Vi påstår rett ut, at de ville kvitte seg med Nilsen fordi han utelukkende tok rent sportslig hensyn, sa Klomsæt onsdag.

Les også: – Klubben var i en svært krevende situasjon

Saken fortsetter under bildet.

 

Da Nilsen satt i vitneboksen for sitt partsinnlegg torsdag morgen, bekreftet han påstandene mot i første omgang Lars Tvete og Cato Menkerud.

– Ja, det er noe Tvete har uttalt seg om, sa Nilsen i vitneboksen på spørsmål fra klubbens advokat Joakim Augeli Karlsen om dette også er noe som Nilsen mener.

– Flere ganger i løpet av den tiden etter at vi innførte en ny handlingsplan hadde han innspill knyttet til det. Planen ble iverksatt rett etter at jeg ble ansatt som sportssjef (2012, journ. anm.). Han (Tvete) var ikke den verste. Det var flere som presset på, fortsatte Nilsen.

Tvete satt med ansiktet dypt plassert i hendene sine og måtte etter Nilsens forklaring be om en liten pause før han selv skulle gi sin partsforklaring for tingretten.  Stemmen brast da han rettet spørsmålet om pause til dommeren. Han var tydelig preget av de sterke påstandene fra den oppsagte treneren.

– Kjenner meg ikke igjen

Nilsen fortalte i sin forklaring at Tvete og Menkerud hadde ønsker for sine egne barn, med tanke på hvilket lag de skulle spille på i klubbens yngres avdeling, som ikke var forenlig med det Nilsen mente var korrekt sportslig og sosialt sett.

– Det er referert til en handlingsplan her, da Tor var sportssjef. Da var ikke jeg i styret i Lillehammer IK. Jeg var i nærområdet og hadde unger der. Jeg er en aktiv sjel. Kan ikke se at jeg har uttalt meg kraftig om denne handlingsplanen, svarte Tvete på påstandene da han kom til vitneboksen.

– Jeg føler jeg har blitt framstilt som en skurk sammen med Cato Menkerud. Det kjenner jeg meg ikke igjen i. Vi jobber alle for at Lillehammer IK skal være levedyktig. Det har vært noen utenomsportslige ting her - det at man trekker inn barna. Ungene mine har ingenting med dette å gjøre. Jeg har ingen ambisjoner på vegne av mine barn, sa Tvete.

Deretter måtte retten nok en gang ta pause, da Tvete synes forklaringen ble i overkant tøff.