Tor Erik Nilsen med advokat Sigurd J. Klomsæt møtte fredag Lillehammer Ishockeyklubb og advokat Joakim Augeli Karlsen i Sør-Gudbrandsdal tingrett. De møttes til en muntlig forhandling om Nilsens rett til å stå i stillingen som hovedtrener for Lillehammer Ishockeyklubb - hvor han fikk sparken i januar.

Tvisten står i første omgang om ett spørsmål: Nemlig om Nilsen har vært å anse som fast ansatt eller midlertidig i løpet av sin tid i L.I.K. Om selve oppsigelsen er gyldig eller ei vil det bli tatt stilling til på et senere tidspunkt. Den ble begrunnet med økonomi.

Les også: Fredag møtes Nilsen og L.I.K. i retten

Les også: Nilsen bærer ikke nag til L.I.K.

Fast tilsatt?

I sitt innledingsforedrag holder advokat Klomsæt fast ved at Nilsen har vært å anse som fast ansatt i eliteserieklubben, da han har vært i klubben i ni år. Av den grunn er det han har lagt ned begjæring om at Nilsen skal få fortsette i stillingen.

– Tor Nilsen har vært ansatt i klubben i ni år i ulike funksjoner. Det er åpenbart utfra historien at han er å betrakte som fast tilsatt i virksomheten, sa advokat Klomsæt i retten.

– Det nedlegges påstand om at oppsigelsen er ugyldig, og at Nilsen er fast ansatt, sa Klomsæt videre.

Nilsen gikk i vitneboksen fredag og fortalte historien om forhandlingsmøter, tunge dager og det han følte var et press om å takke ja til sluttpakke i januar.

– Det viktigste for meg var alltid en viss forutsigbarhet, med tanke på at jeg forsørger to gutter. Jeg ønsket ikke i utgangspunktet å ha korttidskontrakter, sa Nilsen, som var under kontrakt med Lillehammer til neste sommer.

- Ingen rett

L.I.K.s representant Joakim Augeli Karlsen pekte i sitt innledingsforedrag på flere punkter i kontraktene mellom ishockeyklubben og Nilsen som tyder på at alle avtaler har bygget på midlertidig ansettelse. Midlertidig ansettelser gir ikke grunnlag for retten til å stå i stilling.

–  Vårt syn er at han har vært i midlertidig stilling, som gjør at han ikke har rett til å gjeninnsettes eller fortsette i stillingen. Arbeidet har vært tidsbestemt, og ikke slik det er i fast ansettelse, sa Karlsen.

For ishockeyklubben var det Lars Tvete, den tidligere styrelederen, som var til stede fredag. Tvete brukte mye tid for å underette om den svake økonomien i L.I.K., som var årsaken til at Nilsen fikk sparken. Om oppsigelsen var gyldig eller ei skal først opp for retten i november, da hovedforhandlingene skjer.

– Lillehammer hadde en tøff sesong i 2014, spesielt på høstparten. Vi hadde veldig anstrengt likvididet, sa Tvete, som nå er styremedlem.

Nilsens rådgiver og manager for eliteserielaget, Stein A. Koppervik, og fjorårets assistenttrener Anders Gjøse var vitner for saksøker (Nilsen, journ. anm) fredag. Avdelingsleder i NHO, Bjørn Tangnes, var hentet inn som vitne fra ishockeyklubbens hold for å fortelle om rutiner og generelle retningslinjer rundt midlertidige ansettelser.

– Det går et skille i idretten. Driver man trenervirksomhet og direkte sportslig veiledning? Da er det uten unntak midlertidig ansettelser. Er man administrativt ansatt, som daglig leder eller lignende? Da er det normalt med fast ansettelse, sa Tangnes.

Selve kjennelsen - om Nilsen får gjeninnsettelse i stillingen eller ei - blir klart senere.