Fredag er siste dag i retten, hvor tvistesaken mellom Lillehammer IK og Tor Erik Nilsen denne uka er oppe. Nilsen mener oppsigelsen av han i januar i fjor var ugyldig, mens hockeyklubben står fast på sin beslutning om at de ikke hadde penger til å ha Nilsen som hovedtrener lenger.

Se tidslinje over hvordan Nilsen-saken forløp i 2015 nederst i denne artikkelen.

Rettsdagen ble avsluttet med at partenes advokater holdt sine prosedyrer og la ned sine påstander. Nilsen-advokat Sigurd J. Klomsæt la ned påstand om erstatning, oppreisning og ugyldig oppsigelse. Lillehammer IK la ned påstand om frifinnelse på de samme punktene. Under prosedyren til L.I.K.s advokat Joakim Augeli Karlsen  forlot Tor Erik Nilsen rettssalen.

– Dersom klubben hadde fortsatt med disse lønnsforpliktelsene, som Møller har gjort rede for, så kunne klubben gått konkurs, sa advokat Joakim Augeli Karlsen før Nilsen måtte ha pause og deretter forlot salen.

Avslutningen på rettssaken gikk dermed uten den oppsagte treneren, som ikke maktet å høre på resten av prosedyren.

– Noe slikt har jeg aldri vært med på. Dette er høyst uverdig. Man får beskyldninger hele vegen, sa Klomsæt da han fikk anledning til å si noe i en replikk etterpå.

Klomsæt ba også om at saken skulle stanses, uten at retten tok det til følge.

Forsøkte forhandlinger

Tidligere på dagen, etter at alle vitner var ferdige med sine forklaringer i saken, oppfordret rettens administrator Britt Elen Meling, som er konstituert tingrettsdommer, partene til å gå i forhandlinger med hverandre. Det samme gjorde hun på tampen av torsdagen i tingretten. Hun ga partene en lengre lunsjpause, slik at de hadde muligheter til å innlede forhandlinger om en minnelig løsning på saken.

– Jeg vil påberope meg den frihet, som dommer, å si at alle involverte har sitt hjerte og sin sjel i Lillehammer Ishockeyklubb, og bør jobbe for å komme til en løsning, sa Meling i rettssalen.

Da lunsjen egentlig var over 12.45 var Lars Tvete, Tor Erik Nilsen og advokat Sigurd J. Klomsæt alle på gangen. De ble værende der i ti minutter etter at Lillehammer IK hadde framlagt et tilbud for Nilsen.

Senere kom partene tilbake i salen - uten å ha blitt enig om noe.

– Partene står fortsatt langt fra hverandre i saken, sa Klomsæt, før prosedyrene startet.

Vurderte oppbud

Fredag var sentrale aktører fra ishockeyklubben i Sør-Gudbrandsdal tingrett som vitner. Nåværende styreleder, tidligere nestleder, Ketil Møller var først ut. Han fortalte om den svært skrale situasjonen som preget klubben på tampen av 2014. Han kom inn i styret på samme tidspunkt. Daglig leder Øystein Tronrud var også vitne fredag formiddag.

– Da jeg kom inn tok det noen dager før jeg skjønte hvor ille det var. Det var ingen som nevnte det før jeg satt der. Det var mye mas om penger, og at vi ikke greide å gjøre opp for oss ut mot kreditorene våre. På et tidspunkt skyldte vi bare i leverandørgjeld 1,2 millioner kroner. Det var et stort press på klubben, sa Møller fra vitneboksen.

– Ja, vi vurderte oppbud på det tidspunktet, sa han videre.

Les også: Flere stiller spørsmål ved Nilsen-oppsigelsen

Les også: Lillehammer IK tilbød Nilsen forlik i desember

– Hadde god oversikt

Da Møller kom inn i styret i ishockeyklubben på tampen av kalenderåret 2014 var situasjonen i Lillehammer allerede svært dårlig. I flere måneder, nærmere bestemt siden et møte i oktober, hadde styret i klubben vært klar over at de hver eneste måned hadde et overforbruk på 50.000 kroner på spillerlønninger.

Møller mener Lillehammer hadde svært god oversikt over situasjonen, og at de jobbet godt for å ta grep.

– Umiddelbart så tenkte jeg at de som hadde sittet i styret hadde bra oversikt over hva som måtte gjøres. Når du kommer inn i desember er det ikke så mye man får gjort. Det er ikke sesong, og året er over. Jeg oppfattet at styret hadde gjort det de greide for å generere mer penger inn i klubbkassa, sa Møller, før han også fortalte om jobben han har gjort siden han tok på seg vervet:

– Den største jobben jeg har gjort er å ha dialog med kreditorene. Jeg har jobbet for å skaffe avtaler, be om utsettelser og slike ting. Gå i dialog med dem, skrive brev og holde dem oppdatert på situasjonen.

Saken fortsetter under bildet.

Fraksjoner i klubben

Etter at Nilsen-saken har rullet og gått har det kommet fram i retten at det har vært flere uenigheter i klubbens ledelse, administrasjonen og med klubbens styremedlemmer. Fra vitneboksen fortalte også Møller om det han kategoriserer som fraksjoner i klubben.

– Konflikter er kanskje et sterkt ord, men det er fraksjoner. Det er en del sub-kulturer, som vi forsøker å ta tak i. Det er kniving internt i klubben. Uenigheter og diskusjoner er det, men jeg vil ikke dra det så langt som å kalle det konflikter, sa Møller etter spørsmål fra Lillehammers advokat Joakim Augeli Karlsen.

Les også: Reichenberg ville avbryte kontrakten med L.I.K.

Tidligere har Nilsen, ved advokat Sigurd J. Klomsæt, hevdet at flere styremedlemmer ville "kvitte seg med" Nilsen på grunn av sportslige uenigheter om egne barn i yngres avdeling. Den påstanden er avvist av de involverte, og ble også avvist av Møller fredag.

Saken fortsetter under bildet.

 

Klubbens styreleder fortalte også fredag om kontakt han har hatt med personer som på nettet har ytret ting om denne saken. Torsdag var Pål Sønsteli, tidligere leder i Kongsvinger Knights, inne som vitne og fortalte at han hadde blitt kontaktet av Møller.

– Jeg er en relativt åpen person. En del av de som skrev ting på nettet, som ikke var riktig eller som kom med påstander som var veldig feil, tilbød jeg dem å snakke med meg. Han var en av dem. Han er en hyggelig fyr, som hadde fornuftig argumentasjon. Vi var uenige om hva vi burde ha gjort og gjorde. Jeg snakket også med tre-fire andre som har tilknytning til klubben, som kom på kontoret og hadde en samtale der. Ja, det var mange som hadde mye rart fore om hvorfor vi gjorde ditt og hvorfor vi gjorde datt. De hadde mange spørsmål rundt klubben, sa Møller.