Gå til sidens hovedinnhold

Johaug-dommen ankes av det internasjonale forbundet

Artikkelen er over 3 år gammel

Det internasjonale skiforbundet (FIS) anker Therese Johaugs 13 måneder lange dopingutestengelse. 

Det meldte FIS i en pressemelding tirsdag morgen. Rett før VM-start i Lahti meddelte forbundet at det skulle offentliggjøre sin beslutning tirsdag 7. mars.

Slik ble det også. For Johaug betyr det en ny runde med usikkerhet. Hun fikk ikke delta i Lahti-VM der de norske langrennsjentene tok alle seks gull.

Skulle FIS nå gjennom i Idrettens Voldgiftsrett (CAS) kan det være at hun heller ikke får delta i neste års OL.

Johaug er skuffet

Therese Johaugs manager Jørn Ernst er meget overrasket over at FIS anker straffeutmålingen i dopingsaken mot den norske langrennsløperen. Johaug tar det tungt.

– Therese var selvfølgelig veldig skuffet over beskjeden. Vi hadde håpet at vi kunne sette en strek over denne saken. Det var også derfor vi ikke valgte å anke, for å legge det bak oss og gå videre, sier Ernst til NTB.

– Nå må vi bare akseptere situasjonen og avvente hva som skjer videre. Vi følger den planen vi har lagt med tanke på trening og samlinger opp mot neste sesong.

Johaug er ute på en reise, og hun fikk den nedslående beskjeden fra sine støttespillere grytidlig tirsdag.

– Kort straff

FIS kommer ikke til å kommentere saken ytterligere før CAS har ferdigbehandlet den. I pressemeldingen skriver forbundet at dommen fra Norges idrettsforbunds domsutvalg er "på den lave enden av skalaen for rimelige sanksjoner".

– Dommen reflekterer ikke riktig det faktum at Therese Johaug unngikk å lese dopingadvarselen i rød skrift på pakken, til tross for at legemiddelet var ukjent for henne og kjøpt i utlandet, skriver Det internasjonale skiforbundet.

Johaug ønsket ro

Johaug selv, Antidoping Norge og Den internasjonale olympiske komité (IOC) har ikke villet anke saken.

Dette er Clostebol

* Clostebol er et syntetisk anabolsk steroid. Den naturlige delen av stoffet finnes også i hormonet testosteron.

* Det er et svakt anabolsk stoff som ofte ble brukt av østtyskerne under deres olympiske storhetstid.

* Stoffet står på WADA-listen over forbudte stoffer.

* Therese Johaug testet positivt for stoffet utenfor konkurranse 16. september etter ha brukt kremen Trofodermin mot solbrente lepper.

* Blir brukt i behandling for blant annet: Sårdannelse, press- og liggesår, sprekkdannelse på brystvorte og lukkemuskel, stråleskader, kutt og skrubbsår, infiserte sår, 1. og 2. grads forbrenninger.

(©NTB)

– Det er en totalvurdering rundt forutsigbarhet. Vi har gjort dette slik at hun kan konsentrere seg om idretten og legge saken bak seg, sa Johaug-advokat Christian B. Hjort til NTB i forrige måned.

Den muligheten får langrennsstjernen ikke med det første, nå som FIS har valgt å legge på ytterligere saksbehandling rundt dopingdommen.

– Ingen grunn til å anke

Johaugs advokat Christian B. Hjort sier Johaug er skuffet, og at det ikke var noen grunn til at FIS skulle anke dopingutestengelsen på 13 måneder.

– Det var ingen grunn til at FIS skulle anke denne dommen. Domsutvalgets avgjørelse er streng, og den er strengere enn CAS' rettspraksis. Derfor ser jeg ingen grunn til at de skulle anke. Therese er skuffet, sier Hjort til VG.

Det ble tirsdag morgen klart at det internasjonale skiforbundet har anket dommen til CAS, den internasjonale voldgiftsdomstolen for idrettssaker.

Kan komme tilbake 18. november

Domsutvalget reduserte Påtalenemnda i ADNs opprinnelige innstilling om 14 måneders utestengelse med én måned.

Therese Johaug testet positivt for det ulovlige stoffet clostebol, som hun fikk hun i seg ved bruk av kremen Trofodermin på en solbrent leppe under et høydeopphold i Livigno, i september 2016.

Utestengelsen gjelder fra 18. oktober i fjor. Det betyr at Johaug kan konkurrere igjen fra 18. november i år, dersom dommen fortsatt skulle bli stående. Hun har i så fall god tid på seg før OL i Pyeongchang i 2018. Med ytterligere behandlingstid kan Johaug i ytterste konsekvens gå glipp av OL-sesongen etter at VM i Lahti røk.

Ordknapt WADA

Verdens antidopingbyrå (WADA) kan også anke dommen.

WADA har til gode å si noe om når beslutningen deres rundt en mulig anke i Therese Johaug-saken skal foreligge. WADA har tre uker mer tid på seg enn Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– WADAs ankefrist er 21 dager lenger enn FIS' ifølge punkt 13.2.3 i regelverket, skrev informasjonskoordinator Maggie Durand kortfattet til NTB i forrige uke på spørsmål om når WADA så for seg å komme med sin beslutning.